Hlavní obsah

Afghánistán před volbami ovládly protiamerické nálady a násilí

Kábul
Aktualizováno

V afghánském hlavním městě Kábulu se ve středu na 10 000 lidí zúčastnilo protiamerické demonstrace. Policie údajně dva z protestujících postřelila. Protestů v posledních dnech přibylo kvůli plánu amerického pastora pálit korán. Afghánistánem navíc zmítá násilí, neboť hnutí Tálibán chce zmařit sobotní parlamentní volby.

Článek

Protestující se shromáždili na západě Kábulu, pálili pneumatiky a zablokovali hlavní komunikaci spojující metropoli s jihem. Podle očitých svědků byli z místa demonstrace, nad kterým se vznášel černý kouř, odneseni dva zkrvavení lidé se střelnými zraněními.

Policie uvedla, že demonstranti mávali vlajkami Tálibánu, skandovali hesla "smrt Americe", "smrt křesťanům", a "smrt Karzáímu". Protest se uskutečnil tři dny před parlamentními volbami, které chce Tálibán zmařit, a několik dní po sérii demonstrací úmyslu amerického pastora spálit korán.

Demonstrace podnítil plán pálit korán 

Floridský pastor Terry Jones sice ustoupil od plánu pálit 11. září výtisky koránu, ale pouhá idea pobouřila muslimy na celém světě. Největší demonstrace zažil Afghánistán, kde plán šikovně využili vzbouřenci, aby podnítili protiamerické nálady.

Už minulý týden se konaly masové demonstrace ve většině velkých afghánských měst, kterých se účastnily tisíce lidí. V Fajzabádu napadl dav základnu vojsk NATO a dva protestující byli zabiti. [celá zpráva]

Tvrdé boje před volbami 

V bojích od počátku týdně zahynulo 30 vzbouřenců, uvedli podle agentury AP představitelé NATO a afghánské vlády.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na jihu v provincii Hílmand bylo v pondělí zabito 23 vzbouřenců, tři byli zabiti v úterý na východě země ve Vardaku při likvidaci výrobny náloží a čtyři v provinci Zábul.

Tálibán už na začátku září vyzval k bojkotu voleb a tento týden se k němu přidala i hlava dalšího velkého vzbouřeneckého hnutí Hezbe Islámí Gulbuddín Hekmatjár, který jako jediný ze vzbouřenců jednal i se současnou vládnou. Trvá ale na odchodu zahraničních sil. Za jejich přítomnosti podle něj nejsou možné svobodné volby. [celá zpráva]

O poslanecká místa v dolní komoře afghánského parlamentu (Lidová rada, Vulusi džirga) usiluje v nadcházejících přímých volbách přes 2500 kandidátů, z čehož je zhruba 430 žen. Ženám je vyhrazena necelá čtvrtina křesel ve 249členné dolní komoře.

Mnohé kandidátky jsou frustrovány tím, že kvůli výhružkám povstalců nemohly předstoupit před voliče a to hlavně na venkově. Pod obrovským tlakem jsou ale i mužští kandidáti. Ani oni nezůstali ušetřeni zastrašujících telefonátů a v průběhu volební kampaně byli nejméně čtyři kandidáti zabiti.

Reklama

Výběr článků

Načítám