Hlavní obsah

Afghánské volby provázejí gigantické podvody, povstalci je bojkotují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Až milióny falešných voličských průkazů našli volební činitelé po celém Afghánistánu před sobotními parlamentními volbami, uvedla agentura Reuters. Volby to už předem zpochybnilo. Volby navíc bojkotují obě nejsilnější vzbouřenecké skupiny Tálibán i Hezbe islámí.

Foto: Profimedia.cz

Gulbuddín Hekmatjár

Článek

Gulbuddín Hekmatjár, šéf druhého největšího povstaleckého hnutí v zemi Hezbe islámí (Islámská strana), prohlásil, že hlasování chystané na 18. září "zcela odmítá". Připojil se k hnutí Tálibán, které k bojkotu voleb vyzvalo již 5. září.

V úterý komise, jež má na starosti stížnosti v průběhu voleb (ECC), a nezávislý pozorovatelský orgán Sdružení pro svobodné a spravedlivé volby v Afghánistánu (FEFA) sdělily, že falešné voličské průkazy byly odhaleny v západní provincii Herát, v severních provinciích Kundúz a Baghlán a ve východních provinciích Núristán a Paktíja.

Některá afghánská média uvedla, že byly objeveny až tři milióny falešných voličských průkazů, což představuje asi šestinu ze zhruba 17,5 miliónu registrovaných voličů.

Podle Džandada Spinghara z FEFA byly falešné voličské průkazy používány do jisté míry i v minulých třech hlasováních v Afghánistánu, ale tentokrát se jejich počet zdá být mnohokrát vyšší. Voličským průkazem se musí prokázat každý Afghánec, který chce vhodit do urny platný hlas.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ECC již také obdržela přes tisícovku stížností, mimo jiné na zastrašování kandidátů a voličů či na nepovolenou vládní podporu některých uchazečů a na nespravedlivě vedenou kampaň. Pozorovatelé očekávají, že po hlasování, v němž se 2447 kandidátů uchází o 249 míst v dolní komoře parlamentu, bude nespokojených reakcí ještě víc.

Již loňské prezidentské volby z velké části poznamenaly podvody. Podle ECC zaštítěné OSN byla třetina hlasů odevzdaných stávajícímu prezidentovi Hamídu Karzáímu, zfalšovaná.

Vzbouřenci volby odmítají

V rozhovoru pro francouzská média se kriticky k chystaným volbám vyjádřil šéf radikální Islámské strany (Hezbe islámí) a někdejší premiér z 90. let Gulbuddín Hekmatjár, který jako jediný z vlivných povstaleckých vůdců zahájil mírové rozhovory s Karzáího vládou. Rádiu RFI a listu Libération řekl, že jeho Islámská strana "se neúčastní těchto voleb kontrolovaných cizinci".

Parlamentní volby jsou chápány jako test stability Afghánistánu, kde míra násilí dosahuje rekordní výše od svržení Tálibánu v roce 2001 Hlavní obavy vzbuzuje špatná bezpečnostní situace a podvody, které provázaly i loňské parlamentní volby. Tálibán 5. září varoval, že hlasování překazí útoky na zahraniční vojáky i afghánské cíle.

Afghánská vláda uvedla, že její bezpečnostní síly jsou připraveny zajistit bezpečnost voleb, ačkoli nejméně 1019 z 6835 hlasovacích místností bude muset zůstat z bezpečnostních důvodů uzavřeno.

"Nastolení míru překážejí okupanti"

Podle Hekmatjára nemůže v Afghánistánu zavládnout mír, dokud "zahraniční okupační jednotky" neopustí zemi. "Je zapotřebí stanovit časový rozvrh odchodu mezinárodních sil, který bude pro všechny strany přijatelný. Pak budou moci být vypsány svobodné, nezávislé volby," podotkl bývalý vůdce bojovníků proti sovětské okupaci Hekmatjár, který je na černé listině OSN a je hledán USA pro své údajné teroristické činy a styky s al-Káidou.

"Výměnou za odchod mezinárodních sil jsou mudžáhidové připraveni zaručit, že Afghánci nebudou představovat problém pro ostatní země a neohrozí ani Spojené státy, ani Evropu," dodal vůdce hnutí, které je v některých provinciích spojencem Tálibánu, zatímco v jiných s ním válčí, přičemž obecně pokračuje v boji proti zahraničním vojákům.

Reklama

Výběr článků

Načítám