Hlavní obsah

Boj o moc v Severní Koreji, komunistický sjezd byl odložen

– Soul • Aktualizováno

Vládnoucí komunistická strana v Severní Koreji odložila zahájení mimořádného sjezdu. Důvodem jsou zdravotní problémy vůdce Kim Čong-ila, uvedla . Na sjezdu měl podle expertů předat svému nejmladšímu synovi Kim Čong-unovi klíčové stranické pozice, jež mu zajistí následnictví.

Článek

Delegáti se začali sjíždět do hlavního města Pchjongjangu už od začátku září, ale sjezd zatím zahájen nebyl. Mezitím ve čtvrtek oslavila 62. výročí svého vzniku.

Plánovaný mimořádný sjezd Korejské strany práce byl zřejmě svolán kvůli záměru na stanovení Kimova nástupce v čele stalinistického režimu. Měl by se jím stát nejmladší syn Kim Čong-ila, ale je možné, že armáda je proti.

V poslední době se podle špionážních zdrojů rozjela v KLDR propagandistická kampaň opěvující Kim Čong-una, nejmladšího ze známých synů Kim Čong-ila, včetně písní a básní na jeho počest.

O Kim Čong-unovi, je toho známo jen velmi málo, ani jeho přesný věk, odlahuje se, že mu je 27 let. Neexistují ani potvrzené fotografie z jeho dospělosti. Japonský šéfkuchař, který svého času pracoval pro Kim Čong-ila, v pamětech uvádí, že Kim Čong-un vypadá přesně jako jeho otec a stejně tak se i chová.

Zahraniční analytici předpokládají, že Kim Čong-il využije sjezdu k tomu, aby předal vládu do rukou Kim Čong-una, když ho oba jeho starší bratří zklamali. Otázkou ale je postoj armády, která je hybnou silou země. Od opuštění idejí ču-čche je právě armáda považována za předvoj společnosti.

Zdravotní problémy Kim Čong-ila, o nichž se ale v KLDR oficiálně nemluví, mohou být dobrým důvodem pro získání času na vyřešení sporů. Všeobecně se předpokládá, že Kim Čong-il před dvěma lety utrpěl mozkovou mrtvici.

Zdraví osmašedesátiletého severokorejského vůdce, který před dvěma lety utrpěl mozkovou mrtvici, se zhoršilo během Kimovy srpnové pětidenní návštěvy Číny, oznámil zmíněný televizní kanál s odvoláním na blíže neupřesněné členy jihokorejské rozvědky. Televize YTN nicméně tvrdí, že sjezd se uskuteční v brzké době, protože Kim na tom není tak špatně, aby bylo nutné akci zcela odvolat.

Reklama

Výběr článků

Načítám