Hlavní obsah

Australská loď zachránila mladého rybáře po třech týdnech na širém moři

Canberra

Australská nákladní loď zachránila rybáře z ostrovního státu Papua-Nová Guinea, který strávil na širém moři přes tři týdny poté, co tam jeho malé plavidlo zanesl silný vítr. V noci na neděli o tom informoval zpravodajský server news.com.au.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvacetiletý Benedict Jor se sám vydal na lov tuňáků, ale vítr ho zanesl na širé moře, odkud se sám nebyl schopný dostat. Zhotovil si na palubě úkryt z listů banánovníku, živil se kokosy a pil dešťovou vodu, kterou zachytával do malého kanystru.

Jor se modlil za záchranu, ale když si ho proplouvající lodě nevšimly, začal myslet na nejhorší. Na moři musel přečkat prudké lijáky a tropické slunce. Nakonec si ho asi 650 kilometrů od pobřeží všiml člen posádky nákladního plavidla plujícího z Číny do australského Melbourne.

"Téměř jsem spal a pak jsem uviděl velikou loď plující ke mně a moje loďka se převrhla," popsal Jor okamžiky před záchranou. "Křičel jsem a držel jsem se," dodal.

Záchranná operace nebyla snadná. Kontejnery plně naložené čtyřicetimetrové plavidlo se muselo obrátit o 180 stupňů a připlout k převrhnuté rybářské loďce, teprve poté mohla posádka Jorovi hodit záchranný kruh a pomocí lana ho přitáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám