Hlavní obsah

Američané vraždili v Afghánistánu civilisty a schovávali si jejich kosti

– Washington
Novinky, rei

Dvanáct amerických vojáků čelí obviněním v případu, o němž armáda referuje jako o vražedném spiknutí proti afghánským civilistům se snahou vraždy zatajit. Vojáci měli mrtvá těla zohavovat a dokonce si schraňovat jejich části. Uvedla to v pátek stanice CNN.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Pět vojáků čelí obvinění z vraždy, zatímco sedm dalších z účasti na jejím zatajování. Všichni obvinění byli členy druhé pěchotní divize, která operovala poblíž neklidného Kandaháru na jihu Afghánistánu.

Z armádních dokumentů vyplývá, že rotný Calvin Gibbs a čtyři další vojáci házeli po civilistech granáty, nebo po nich stříleli. Tři Afghánci při tom zemřeli. Podle úřadů si Gibbs schoval prsty, kosti z nohou a zub obětí. U dalšího vojáka Michaela Gagnona se podle záznamů našla lidská lebka.

Hned několik vojáků je obviněno, že si mrtvé fotografovali, a jeden z nich - specialista Corey Moore - z toho, že do mrtvého těla bodal.

Některým členům rovněž hrozí trest za nestandardní nakládání se zbraněmi a jejich špatnou evidenci. Rotný Robert Stevens má navíc na krku obvinění, že vyšetřovatelům lhal, když tvrdil, že zabití civilisté představovali bezpečnostní hrozbu.

Kolegovi vyhrožoval zmrzačením

Osm vojáků je též obviněno z užívání hašiše ve službě a zbití podřízeného ve snaze zabránit mu, aby skutečnost nahlásil velení. K tomu Gibbs nutil jiného kolegu, aby o incidentech lhal, přičemž mu vyhrožoval, že ho „pošle domů prostřednictvím tažné tyče od vozidla“.

Pětice příslušníků byla původně zatčena v červnu a sedm dalších o měsíc později.

Reklama

Výběr článků

Načítám