Hlavní obsah

Část hongkongských rukojmích zastřelili filipínští policisté

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Vyšetřování nepovedeného zásahu filipínských policistů proti únosci autobusu s turisty ukázalo, že část jich zabili sami policisté a ne únosce. Uvedla to ve čtvrtek BBC s odvoláním na předběžné výsledky vládního vyšetřování, i když policie tvrdila, že je postřílel únosce.

Článek

Ministryně vnitra Leila de Lima, která vede vyšetřování, ve čtvrtek k obětem uvedla, že je velká pravděpodobnost, že je zasáhly kulky policistů, kteří je měli osvobodit. Dodala, že některé z obětí nepotvrzovaly výpověď řidiče, který řekl vyšetřovatelům, že turisty postřílel únosce. Ani počet kulek v autobusu neodpovídá tomu, kolik jich mohl vypálit únosce.

Filipíny nařídily vládní vyšetřování, při němž byly posbírány důkazy, povoláni forenzní experti a vyslechnuty desítky svědků. Zásah policie proti únosci byl amatérský, což přiznala i sama policie. [celá zpráva]

Policisté se pokoušeli dlouhé minuty do autobusu dostat poté, co selhala vyjednávání.

Zoufalý policista

Únoscem autobusu s 22 turisty z Hongkongu a třemi Filipínci byl pětapadesátiletý bývalý policista Rolando Mendoza. Zoufalým činem si chtěl vynutit návrat ke sboru. Tvrdil, že byl propuštěn neoprávněně a že se žádného vydírání, z něhož byl obviněn, nedopustil. Byl propuštěn bez vyšetření případu.

Zpočátku jednání probíhala úspěšně. Únosce propustil devět lidí a dalším nechal přinést jídlo a do autobusu doplnit palivo, aby mohla ve vedru běžet klimatizace.

Pak se jednání zadrhla. Poté, co se objevily informace, že některé z rukojmích Mendoza zabil, se policie rozhodla k zásahu. Zásah se ale nepovedl. Nejprve se pokusili policisté do autobusu proniknout zezadu, ale únosce se jim palbou bránil a jednoho z policistů trefil. Ti se pak stáhli. Poté vzali autobus ztečí z boku, dlouze roztloukali jeho okna, aby dovnitř vhodili ohlušující granáty a dýmovnice. Mendozu, který se stáhl ke kabině řidiče, zabil policejní ostřelovač.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Čtyři propuštění turisté

Podle některých informací se Mendozovo chování změnilo, když byl zadržen jeho bratr, také vysoký policejní důstojník, který se podílel na vyjednávaní, a když byl poslán na místo únosu zásahový tým. K rozhodnutí zasáhnout mohla přispět i výpověď řidiče, jemuž se podařilo uprchnout. Ten řekl policistům, že únosce už zabil rukojmího.

Čtyři muži a tři ženy zahynuli v autobusu, jeden cestující byl kriticky zraněn a šest dalších skončilo v nemocnici. [celá zpráva]

Případ vyvolal velký rozruch v Číně a Hongkongu, který vyzval své občany, aby na Filipíny nejezdili, což ohrožuje příjem chudé země, jenž do jisté míry závisí i na turistech.

Reklama

Výběr článků

Načítám