Hlavní obsah

Češi ve světovém žebříčku dobročinnosti příliš neuspěli

Britská Nadace pro charitativní pomoc zveřejnila žebříček zemí podle toho, jak jsou jejich obyvatelé ochotni pomáhat jiným lidem v nouzi. Měřila se finanční pomoc nebo například čas věnovaný dobročinnosti. Zvítězila Austrálie, Češi na seznamu 153 zemí skončili na 81. pozici.

Foto: Reuters

Opadnutí zájmu o charitu je v současnosti patrné na povodních v Pákistánu.

Článek

V první desítce se po "vítězných" Austrálii a Novém Zélandu umístily vyspělé země, jako například třetí Kanada a Irsko, páté USA nebo desáté Rakousko.

Zdaleka ale neplatí, že charitě se věnují spíše vyspělé státy. Země jako Srí Lanka, Laos nebo Turkmenistán, se dostaly do první dvacítky. Až za nimi jsou země jako Německo, Norsko nebo Itálie.

Česku patří 81. příčka, a je tak po Slovinsku druhou nejštědřejší z evropských postkomunistických zemí. Slovensko je na 112. místě. Velké a lidnaté státy v žebříčku příliš neuspěly - Indie je 134., Rusko 138. a Čína až 147.

Ze zemí Evropské unie nejhůř dopadly Řecko a Litva, které jsou páté a šesté od konce. Závěr žebříčku patří Srbsku, Ukrajině, Burundi a Madagaskaru.

Češi v minulých letech výrazně pomáhali jiným zemím, vlna solidarity se zvedla například po ničivé vlně tsunami v jihovýchodní Asii. V posledním roce ale opadla. Například pro povodněmi zničený Pákistán byla pomoc minimální, OSN neustále vyzývá státy, aby přispěly. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám