Hlavní obsah

Církve v USA chtějí pálit Korán, ohrožují tak americké vojáky

– Kábul/Gainsville • Aktualizováno
Novinky,

Vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu David Petraeus varoval před plánem amerických církví pálit Korán, s nímž přišel floridský pastor Terry Jones. Generál podle BBC upozornil, že životy amerických vojáků mohou být v nebezpečí, pokud u tohoto plánu církve setrvají a budou pálit výtisky Koránu 11. září při příležitostí výročí útoku al-Káidy na USA.

Foto: Reuters

Generál David Petraeus plán pálit Korán odsuzuje

Článek

„Mohlo by to ohrozit vojáky i celkové naše úsilí. Je to přesně ta akce, které Tálibán využije a která může způsobit výrazné problémy,“ řekl generál Petraueus. Dodal, že tento čin by nezpůsobil problémy "jen v Kábulu, ale všude ve světě".

Kvůli záměru už protestovali muslimové v Afghánistánu a v Indonésii. V Kábulu v pondělí pět set demonstrantů skandovalo "Ať žije islám" a "Smrt Americe“. Zapálili také figurínu floridského pastora Terryho Jonese, který s ideou přišel.

Americká ambasáda v Kábulu už vydala prohlášení, které plán odsuzuje : "Američané všech vyznání a ras odmítají útočnou iniciativu malé floridské skupiny. Velké množství amerických hlasů se zvedlo proti prohlášením této organizace."

Generál poručík William Caldwel, který vede v Afghánistánu výcvik, sdělil CNN: "Je to jejich svatá kniha, takže jen když někdo řekne, že ji bude ničit a znesvětí něco, co je jiným zcela svaté, rozpoutá to diskusi a vzbudí obavy mezi lidmi."

Znepokojení nad záměrem floridské církve vyjádřil i Bílý dům a šéf NATO. "Jakékoli skutky, které mohou znamenat zvýšené riziko pro americké vojáky, tuto vládu velmi znepokojují," upozornil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Pastor neustupuje, kongregace váhá 

Budoucí Koniáš z floridského Gainsville, který s nápadem přišel, uznal generálovy obavy, ale hned dodal: "Musíme vyslat jasné poselství islámským radikálům. Nedáme se dále ovládat jejich zastrašováním a hrozbami."

´"Místo hledání viny u sebe za to, co by se mohlo stát, bychom měli mluvit o vině těch, kteří to chtějí spáchat. Místo kritiky do našich řad bychom měli kritizovat radikální islám," řekl americký duchovní. Poznamenal, že obdržel už asi stovku výhrůžek smrtí a pořídil si pistoli.

Baptistická kongregace, ke které patří, ale podle něj zvažuje i nebezpečí akce. "Zvažujeme situaci, zvažujeme, co plánujeme udělat a co by to mohlo způsobit," uvedl pastor pro CNN.

Citlivá otázka islámu

Otázka muslimské víry je v USA velmi citlivá, k čemuž přispívá i plán vybudovat islámské centrum s mešitou nedaleko místa útoků z 11. září. Mešita tam už je nyní. Proti záměru protestovali mnozí američtí pravicoví republikáni, jako Sarah Palinová a sdružení konzervativců Tea Party. [celá zpráva]

Už v minulosti se ukázalo, jak jsou muslimové citliví na znesvěcení Koránu. Když jeden voják prostřílel korán, vyvolalo to v roce 2008 v Afghánistánu následné protesty, které si vyžádaly lidské životy. [celá zpráva]

Další životy byly ztraceny při nepokojích v roce 2005, když časopis Newsweek otiskl reportáž, že američtí vyšetřovatelé na Guantánamu spláchli korán do záchodu. [celá zpráva] Radikálové pak Americe hrozili vyhlášením svaté války.

Reklama

Výběr článků

Načítám