Hlavní obsah

Írán platí Tálibánu za zabité Američany

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně pět íránských společností používá své kanceláře v Kábulu k tajnému financování povstalců z Tálibánu z provincií okolo hlavního města. Napsal to britský list The Sunday Times.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Tálibánu

Článek

Skutečnost reportérům listu potvrdily zdroje z afghánských tajných služeb i sami povstalci. Firmy prý kanceláře v Kábulu zřídily v uplynulém půl roce. Oficiálně zajišťují materiál a logistiku při rekonstrukčních pracích. Ve skutečnosti tálibům poskytují peníze v hotovosti na boj a v případě zabití nepřítele nebo zničení jeho auta vyplácejí bonusy, napsal britský nedělník.

Jeden povstalecký pokladník řekl The Sunday Times, že Íránci za zabití amerického vojáka vyplácejí tisíc dolarů (přes 19 tisíc korun) a za zničení vojenského auta šestkrát více. Průměrný měsíční příjem v zemi přitom činí něco přes 30 dolarů (necelých 600 korun).

Peníze podle listu pocházejí od zahraničních dárců. Obtížně se ale monitoruje jejich tok, neboť proudí neformálním islámským systémem převodu peněz hawala, který funguje vně bankovního systému.

Reklama

Související články

Pákistánci ztrácejí obavy z Tálibánu

Lidé v Pákistánu se obávají méně radikálních islamistů z hnutí Tálibán než před rokem. Zároveň většina z nich považuje Spojené státy za nepřítele a naopak...

Výběr článků

Načítám