Hlavní obsah

Do Afghánistánu vyšlou dalších 2000 mužů, stahování Američanů se odkládá

Kábul/Washington

Dalších 2000 vojáků včetně amerických zamíří do Afghánistánu. Plyne to z plánu nového velitele mezinárodních sil v zemi, jímž je generál David Petraeus, zjistila CNN. Plán odchodu, který měl začít v červenci 2011, se přehodnocuje, zjistila americká televize.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Generál David Petraeus

Článek

Petraeus zatím nijak požadavek na posily nekomentoval, ale CNN záměr vyslat tam dalších 2000 mužů potvrdili představitel NATO obeznámený s problematikou a představitel amerického ministerstva obrany.

Ten také potvrdil, že se v posledních týdnech přehodnotil plán na stahování amerických vojáků z Afghánistánu, které mělo začít v červenci 2011. To si přál americký prezident Barack Obama.

Proti plánu na stažení byl už předchozí velitel sil NATO v zemi, generál Stanley McChrystal, který byl odvolán po kritických výrocích na stranu americké diplomacie a Bílého domu, které pronesl on a jeho poradci.

Petraeus napřed souhlasil s Obamovým přáním, i když přiznal, že to bylo těžké. Nyní ale reaguje na aktuální situaci. Zveřejnění data stahování vadilo i afghánskému prezidentovi Hámidu Karzáímu, jenž se obává, že to posílí pozici Tálibánu. [celá zpráva]

Podle amerického zdroje, na který se CNN odvolává, se v některých klidnějších oblastech předá správa Afgháncům, ale vojáci nepojedou domů, přesunou se do míst, kde bude bezpečnostní situace stále špatná.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemská armáda v Afghánistánu

Americký zdroj také zdůraznil, že posily jsou malé - činí méně než dvě procenta ze 150 000 vojáků v oblasti. Navíc některé země už začínají se stahováním svých vojáků, což je případ Nizozemska, které bude příští rok následovat Kanada. [celá zpráva]

Petraeus o posilách hovořil na uzavřené poradě NATO. Požadoval tam nejméně dalších 2000 vojáků včetně 750 lidí, kteří by cvičili afghánské síly. Hlavním úkolem posil je ale pomoci a čelit nastraženým náložím. Podle zdrojů by měli do země jít především Američané, kteří mají největší zkušenosti s nastraženými náložemi.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Likvidace nastražené nálože

Představitelé NATO by se v příštích dnech měli setkat a probrat přesné potřeby generála. Snahou je dosáhnout v Afghánistánu pokroku před listopadovým summitem NATO, kde se bude probírat postup ve válce.

Reklama

Výběr článků

Načítám