Hlavní obsah

V KLDR se chystá sjezd svolávaný jednou za generaci

Pchjongjang/Soul

Mimořádný sjezd vládnoucí Korejské strany práce (KSP) údajně chystá severokorejský vůdce Kim Čong-il. Na kongresu, který je výjimečnou událostí svolávanou jednou za generaci, má podle dostupných zdrojů předat nástupnictví svému nejmladšímu synovi Kim Čong-unovi. To by prodloužilo v komunistickém světě nevídanou mocenskou dynastii už do třetí generace.

Článek

Kongres je, stejně jako všechny severokorejské politické události, držen v tajnosti a zveřejněno nebylo ani datum zahájení, ani délka konání. Známo je jen to, že se má uskutečnit "začátkem září", ale podle některých analytiků, na které se odvolává agentura AP, by mohl začít už v pondělí. Pod stejnou informační pokličkou je držena i agenda kongresu. KLDR pouze oznámila, že na něm bude zvoleno nové "nejvyšší vedení".

Poslední kongres v roce 1980

KSP naposledy uspořádala kongres v roce 1980 a Kim Čong-il na něm upevnil své následnické postavení převzetím významných stranických postů. Tehdy mělo stranické politbyro 34 členů; z těch nyní údajně zbývá jen osm, protože ti, kdo zemřeli, nebyli nikým nahrazeni.

Severní Koreji vládl prakticky už od roku 1946 Kim Ir-sen, který postupně připravoval následnictví pro svého syna, nynějšího vůdce KLDR Kim Čong-ila. Už v roce 1973 byl Kim Čong-il zvolen tajemníkem ústředního výboru KSP pro organizaci a propagandu a poté přebíral další klíčové funkce ve státě řízeném a kontrolovaném jedinou stranou. V roce 1992 pak byl oznámeno, že Kim Ir-senův syn Kim Čong-il plně převzal pracovní agendu prezidenta a lze ho považovat za vládce země. Jeho otec zemřel o dva roky později.

Následníkem tajemný Kim Čong-un?

Nyní je následnická cestička umetána pro Kim Čong-una, nejmladšího Kim Čong-ilova syna, kterého má s tanečnicí Ko Jong-hui. Kim Čong-un, jemuž je podle různících se zdrojů 25 až 27 let, ale zatím zůstává zahalen tajemstvím.

Ví se jen, že v roce 2009 byl jmenován do nižší funkce ve všemocné Komisi národní obrany a stal se zvláštním vyslancem svého churavějícího osmašedesátiletého otce. Stejně jako není známo, kdy se přesně narodil, zůstává utajená i jeho podoba, žádné aktuální fotografie nejsou k dispozici.

Výhodou nástupce jeho nezkušenost

Podle Andreje Lankova, který učí na univerzitě v jihokorejském Soulu, je Kim Čong-un mladý a nezkušený, což by mu paradoxně mohlo zajistit podporu stranických kádrů. "Myslím si, že je vybrán právě pro své mládí," řekl Lankov agentuře UPI.

"Pokud by jeho otec náhle zemřel, pak by Kim Čong-un, který je nezkušený, bez mocenské základny a trapně mladý, neměl jinou volbu, než se řídit instrukcemi staré gardy. Byl by diktátorem, ale takovým, který jen bouchá razítkem. A přesně to lidé v mocenských pozicích chtějí," dodal Lankov.

Sté výročí narození Kim Ir-sena

Kim Čong-il zřejmě v roce 2008 prodělal mozkovou příhodu a od té doby urychlil snahy o předání nástupnictví svému nejmladšímu synovi, kterému dal přednost před dalšími dvěma potomky mužského pohlaví.

Letošní rok, který je stým výročím narození jeho otce Kim Ir-sena, Kim veřejně prohlásil za dobu, kdy se Severní Korea stane "silným, mocným a prosperujícím" národem. Snahy zvýšit životní úroveň 24 miliónů obyvatel KLDR, ale narážejí na dlouhodobě churavějící ekonomiku a trvalý nedostatek jídla.

Reklama

Výběr článků

Načítám