Hlavní obsah

V Africe zadržení Slováci nebyli žoldáci, ale lovci

Bratislava

Skupina slovenských občanů zadržených ve středu ve Středoafrické republice je na svobodě, řekl v pátek mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ľuboš Schwarzbacher. Muži byli považováni za žoldáky poté, co u nich byly nalezeny dvě bedny se zbraněmi a municí, údajně šlo ale o nedorozumění.

Foto: Profimedia.cz

Slováci chtěli v Africe lovit. Ilustrační foto

Článek

"Nešlo o žádné žoldáky, jak se původně tvrdilo, ale o lovce," uvedl Schwarzbacher, který dále upřesnil, že při incidentu bylo zatčeno sedm slovenských občanů. Podle slovenského velvyslance v Etiopii Milana Dubčeka pomohlo při propuštění Slováků francouzské velvyslanectví, které má v zemi své zastoupení. Dubček neupřesnil, zda se turisté po incidentu vrátí zpět do vlasti, nebo budou pokračovat v naplánovaném programu.

Vojáci proti skupině zakročili ve městě Nola na jihozápadě země a zatčení byli následně převezeni na policejní stanici do hlavního města Bangui.

Prezident François Bozizé, který se sám ujal moci po puči z března 2003, se bojí, že se ozbrojené skupiny pokusí destabilizovat situaci v zemi. Příští rok v lednu se mají konat prezidentské a parlamentní volby, které se původně měly uskutečnit letos v říjnu. Bozizé v nich chce obhájit funkci, do níž byl zvolen v roce 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám