Hlavní obsah

Afghánská státní banka nakupovala luxusní vily v Dubaji

Novinky, rei
Kábul

Afghánci od poloviny týdne hromadně vybírají své úspory uložené ve státní bance Kabul Bank. Vyprovokovalo je k tomu přiznání vedení banky, že v rozporu se zákonem poskytlo vlivným osobnostem půjčky v hodnotě stovek miliónů dolarů. K tomu šéf banky v rozhovoru pro americkou stanici CNN potvrdil, že banka v Dubaji jeho jménem nakupovala luxusní vily a apartmány, v nichž pobývali velcí akcionáři, mezi nimi i prezidentův bratr.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Šéf Kabul Bank Šer Chán Farnúd

Článek

Mahmúd Karzáí, bratr afghánského prezidenta a jeden z hlavních akcionářů, řekl, že jen během středy a čtvrtka střadatelé z účtů vybrali okolo 155 miliónů dolarů (přes tři miliardy korun). Podle jeho slov předtím banka vlastnila přes 1,3 miliardy dolarů v různých aktivech a okolo 500 miliónů dolarů v hotovosti. Připustil, že když bude krize pokračovat, hrozí kolaps.

Ministerstvo financí vydalo prohlášení, v němž vyzvalo Afghánce, aby peníze zbytečně nevybírali a přispěli k uklidnění situace. Banka je podle vlády zdravá a úspory v ní uložené jsou garantovány.

Investice do "osmého divu světa"

Paniku mezi střadateli vyvolaly mediální zprávy a přiznání banky, že nedovoleně poskytovala miliónové půjčky důležitým lidem, mimo jiné Mahmúdovi Karzáímu a dalším osobám blízkým prezidentovi. Šéf banky Šer Chán Farnúd navíc přiznal, že banka jeho jménem nakoupila v Dubaji luxusní nemovitosti v hodnotě přes 160 miliónů dolarů (okolo 3,2 miliardy korun), v nichž pobývali význační akcionáři včetně Karzáího bratra.

Většina nakoupených vil se nachází na uměle vytvořeném ostrově Palm Jumeirah v Perském zálivu, jenž má tvar gigantické palmy. Developeři o něm mluvili jako o osmém divu světa.

Prezident Karzáí údajně na naléhání USA nařídil zásah centrální banky ve snaze zbavit se Farnúda i jednoho z výkonných ředitelů Chalílulláha Frozího, informoval list The Washington Post. NBC štiplavě poznamenala, že Farnúd hraje rád poker a obráží turnaje po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám