Hlavní obsah

Soud kvůli vydání Krejčíře je v JAR opět na začátku

Johannesburg

České úřady uspěly u jihoafrického vyššího soudu se žádostí o opakování slyšení ve věci vydání uprchlého kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře, informoval ve středu server Times Live. Žádost, zamítnutá před více než dvěma lety, se tak znovu vrací k soudu nižší instance a řízení je opět na začátku.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

"Jsem toho názoru, že by se celá záležitost měla vrátit zpět k jinému soudci, než byl ten, který se případem původně zabýval," uvedl podle serveru Times Live soudce vyššího soudu. Podle rozhodnutí musí být případ nově prošetřen v souladu s jihoafrickými zákony o vydávání osob.

Žádost českých úřadů o Krejčířovo vydání zamítl v roce 2008 soud první instance. Soudce rozhodnutí zdůvodnil i tím, že mnoho z činů, kvůli nimž je Krejčíř stíhán v ČR, není v JAR trestných. V rozsudku také uvedl, že české trestní řízení proti Krejčířovi je politicky motivované.

Státní žalobce se proti rozsudku odvolal; soudce Stephen Holzen prý při svém rozhodování nebyl nestranný.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Do JAR dorazil v dubnu 2007 ze Seychel. Později zde požádal o azyl. Jestliže ho nedostane, hrozí mu za ilegální pobyt v zemi vyhoštění, což není to samé co vydání.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám