Hlavní obsah

V Nigérii zemřelo 30 dětí na otravu olovem z nelegálních dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nejméně třicet dětí zemřelo za poslední týden na severu Nigérie. Důvodem byla otrava olovem z nelegálních dolů na zlato. Oblast je dosud kvůli přívalovým dešťům odříznutá od světa, úřady proto zatím nemohly zprávy potvrdit. Informace však byly zveřejněny na webu BBC, kde se rovněž uvádí, že na otravu olovem v zemi zemřelo od začátku června nejméně 160 lidí, převážně dětí.

Foto: Profimedia.cz

Nejméně třicet dětí podlehlo v Nigérii za poslední týden otravě olovem. Ilustrační foto

Článek

Lékaři na severu země zjistili, že zde umírá neobvykle velký počet dětí. Rozbory půdy a vody pak prokázaly vysokou kontaminaci olovem, kterou způsobilo nekontrolované odkládání hlušiny ze zlatých dolů.

Od června pracovaly týmy dělníků několik týdnů na dekontaminaci odstraněním svrchní vrstvy zeminy. Podle odborníků ale řada dalších dětí i poté zemře na následky otravy.

V některých vesnicích nežijí téměř žádné děti

Nyní se vědci obávají, že deště spláchnou jedovaté látky zpět, a tak se dostanou do vodních zdrojů. Vláda na otravy olovem přišla v rámci imunizačního programu, kdy zjistila, že v některých vesnicích nežijí prakticky žádné děti.

Vesničané tvrdili, že děti zemřely na malárii. Rozbory krve místních obyvatel ale ukázaly vysokou koncentraci olova v těle.

Nigerijský severní stát Zamfara nedávno udělil licenci na těžbu zlata čínské společnosti. Řada lidí se ale s vidinou vysokého zisku snaží těžit vzácný kov na vlastní pěst, což je v zemi nelegální.

Reklama

Výběr článků

Načítám