Hlavní obsah

Povodně připravily v Pákistánu o střechu další milión lidí

Islám

Na jihu Pákistánu v provincii Sindh ztratil za pouhé dva dny kvůli povodním střechu nad hlavou milión lidí. Rozvodněná řeka Indus tak zaplavuje další a další mísa. V pátek OSN uvedla, že o střechu nad hlavou přišlo v Pákistánu už sedm miliónů lidí. Části Pákistánu se kvůli množství vody změnily ve vnitrozemská moře, uvádí BBC.

Článek

„Hlavní obavy přetrvávají na jihu země. Za uplynulých 48 hodin musel domovy opustit další milión lidí," řekla mluvčí OSN Stacey Winstonová. "Situace v Sindhu se stále zhoršuje. Doručujeme sem pomoc stále rychleji, ale povodně jako by se snažily nás pořád předbíhat," doplnil svou podle ČTK kolegyni mluvčí Oddělení pro humanitární záležitosti OSN (OCHA) Maurizio Giuliano.

"V noci na pátek došlo k dalšímu protržení břehů velmi blízko Thatty. Proto byla nařízena evakuace celého města," sdělil Riaz Ahma Súmro, který má na starosti humanitární operace v provincii Sindh. "Obyvatelé Thatty se přesouvají do okresů Karáčí a Hajdarábád. K evakuaci jsou využívány čluny, autobusy, vrtulníky, cokoli. Do akce se zapojila armáda, námořnictvo i další," dodal.

Thatta, která se nachází asi 70 kilometrů východně od sindhské metropole Karáčí v deltě Indu, má oficiálně kolem 300 000 obyvatel, v posledních týdnech zde ale našla útočiště také řada lidí z okolních oblastí ohrožených povodněmi. Ti jsou nyní nuceni vydat se znovu na cestu. V noci na dnešek město opustilo asi 175 000 lidí.

Dále po proudu bylo evakuováno na 400 000 lidí z měst Sudžavim Mir Pur Batoro a Daro. „Evakuace v těchto oblastech už probíhá, ale my jsme vydali další varování pro lidi, kteří tam zatím zůstávali, aby taky odešli,“ řekl ředitel národního úřadu pro pomoc při katastrofách Saleh Farúki.

Záplavy vyvolané nezvykle silnými monzunovými dešti si v Pákistánu vyžádaly na 2000 obětí a postihly přes 17 miliónů osob. Podle Světového programu pro výživu vodní živel zničil již asi 3,2 milióny hektarů obdělávané půdy v Pákistánu, což je 14 procent. Jen škody na úrodě dosáhly 2,86 miliardy dolarů.

Voda nyní pozvolna ustupuje na severozápadě země, který povodně zasáhly nejdříve, naopak nejzranitelnější je jižní provincie Sindh, kam záplavová vlna postoupila po řece Indus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám