Hlavní obsah

Rwandští vojáci se dopustili v Kongu genocidy ze msty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

V návrhu zprávy OSN o válce v Demokratické republice Kongo je jako genocida označeno působení vojáků rwandské armády, kteří pronásledovali rwandské i konžské Hutuy. Definitivní verze zprávy o velké africké válce, která trvala od roku 1993 do roku 2003, bude zveřejněna během několika dnů, uvádí BBC, která má k dispozici návrh zprávy.

Foto: Finbarr O´Reilly, Reuters

Zejména ženy musejí v Demokratické republice Kongo stále utíkat před násilím

Článek

Zpráva má osvětlit válku na území bývalého Zairu, která trvala deset let, hlavně ale přináší detaily, jak byli ze msty pronásledováni Hutuové, ať už konžští, nebo uprchlí z Rwandy. Asi dvacet humanitárních pracovníků zdokumentovalo na stovkách stránek, že rwandská armáda a s ní spolupracující konžské vzbouřenecké hnutí AFDL systematicky a široce útočilo na Hutuy.

Za genocidu jsou tyto útoky označovány i kvůli tomu, že nebyli napadání jen Hutuové uprchlí z Rwandy, ale i ti konžští. V některých oblastech jich byly pozabíjeny desetitisíce.

Zpráva také přináší důkazy o tom, jakých zločinů se dopustily bezpečnostní síly i ozbrojené skupiny.

Současná rwandská vláda, která se honosí tím, že zastavila v roce 1994 genocidu Tutsiů ze strany Hutuů, jichž bylo povražděno na 800 000, se zveřejnění brání. Zpráva totiž ukazuje, že v odvetu byli pronásledováni Hutuové v Demokratické republice Kongo.

Rwandští rebelové jsou v Demokratické republice Kongo nadále aktivní. Ze znásilnění nejméně 179 žen a dětí obou pohlaví mezi 30. červencem a 3. srpnem v provincii Kivu jsou obviňovány hutujské Demokratické síly pro osvobození Rwandy FDLR. Dopustit se ho měly spolu s kmenovou milicí Mai Mai. Obvinění odmítají. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám