Hlavní obsah

V Kábulu zaútočili plynem na školačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Asi 40 afghánských školaček bylo ve středu hospitalizováno v metropoli Kábulu kvůli otravě plynem. Dívky se s největší pravděpodobností staly oběťmi útoku islámských radikálů, kteří nesouhlasí se vzděláváním žen.

Článek

"Vypadá to, že jde o další případ otravy plynem. Celou záležitost nyní vyšetřujeme," řekl mluvčí ministerstva školství Ásif Nang.

Ve škole na východě Kábulu se přiotrávily žačky různých věkových skupin, život žádné z nich však podle mluvčího ministerstva školství není v ohrožení.

Fundamentalistické hnutí Tálibán během své vlády v letech 1996 až 2001 nedovolovalo dívkám školy navštěvovat. Po jeho svržení byla školní docházka pro dívky obnovena v těch částech Afghánistánu, které kontroluje ústřední vláda.

Tálibové ale pravidelně útočí na žačky, vyhrožují učitelům či zapalují školní budovy. Útoky však většinou podnikají ve venkovských nebo odlehlejších oblastech.

Jednou z nejčastějších metod je plynový útok.

Reklama

Výběr článků

Načítám