Hlavní obsah

Afghánský policista zabil při výcviku tři Španěly

Novinky, ČTK, aš, Houston Chronicle
Kábul

Afghánský policista zastřelil při výcviku na španělské základně dva španělské gardisty a jejich tlumočníka, který byl rovněž Španěl. Kapitán a nadporučík cvičili afghánské policisty v provincii Badghís, když byli zasaženi střelami, uvedl ministr pro rozhlasovou stanici Cadena Ser.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský voják při výcviku

Článek

"Ve třídě jeden ze žáků zjevně střílel na oba gardisty a tlumočníka a všechny tři zabil," řekl Pérez. Další španělští gardisté útočníka zastřelili, dodal.

Po tragické události se před táborem NATO sešel dav několika set lidí. Dávali najevo nesouhlas s tím, že střílející Afghánec byl zabit.

Podle španělských zdrojů byl protest klidný, DPA ale uvádí, že dav základnu ve městě Kaláje Nau napadl. „Střelba ve městě pokračuje, všichni utíkají a tisíce lidí se pokoušejí napadnout základnu španělského Provinčního a rekonstrukčního týmu,“ uvedl pro DPA Mohammed Rahím.

Demonstranti údajně požadují předání těla afghánského policisty. Na místo tragédie kvůli tomu dorazil i afghánský soudce, který by měl předání zprostředkovat.

Jedná se už o několikátý útok na vojáky a policisty ze zemí NATO, která cvičí Afghánce. Minulý měsíc byli takto zabiti dva Američané v Mazáre Šarífu. [celá zpráva]

Předtím zabil Afghánec tři Brity a utekl. [celá zpráva]

Afghánské úřady tvrdí, že je možné, že se do řad policie opět infiltroval příznivce nebo člen Tálibánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám