Hlavní obsah

Ozbrojenci v Mogadišu vzali útokem hotel s poslanci

– Mogadišo • Aktualizováno

Na hotel v blízkosti prezidentského paláce v somálském hlavním městě Mogadišu v úterý zaútočila skupina povstalců. Zabila několik desítek lidí, mezi nimi nejméně čtyři poslance, uvedla agentura AFP. Ofenziva islamistů pokračovala druhým dnem.

Článek

Skupina převlečená do uniforem vládních vojáků nejdříve zastřelila strážce před hotelem Muna a následně se jeden z jejích členů v budově vyhodil do povětří.Osttsní střílei po osazenstvu

Hotel často využívají vládní úředníci. „Zatím mohu říct pouze, že zabili několik poslanců. Myslím, že čtyři,“ řekl AFP nejmenovaný bezpečnostní představitel. Agentura Reuters později informovala o patnácti zabitých politicích, televize Al-Džazíra o jedenácti.

Poslední zprávy uvádějí, že mezi 32 mrtvými bylo šest poslanců.  Zahynulo také pět členů bezpečnostních sil a dva hoteloví zaměstnanci. Dalších 19 obětí tvoří podle somálského vicepremiéra Abdurahmana Adana Ibrahima civilisté. Mluvčí AU sdělil, že je mezi nimi mimo jiné jedenáctiletý čistič bot a žena, která tou dobou před hotelem prodávala čaj.

Povstalci z hnutí Al-Šabáb zahájili nové útoky proti vládním silám podporovaným jednotkami Africké unie v pondělí poté, co jejich mluvčí oznámil, že hnutí vede masivní válku. Nejméně 40 lidí zemřelo a dalších 130 bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám