Hlavní obsah

Cesta vstříc zkáze? Zbídačený Súdán plánuje výstavbu neuvěřitelných měst

Novinky, Jakub Kynčl
Juba

Na místech, kde se mají nacházet města budoucnosti, není zatím po výdobytcích civilizace ani památky. Není tu elektřina, kanalizace a ani silnice. Přesto však Súdán chce dát zelenou nesmírně ambicióznímu projektu, který by měl změnit jižní část země na další Dubaj.

Článek

Zábavní park umístěný přímo do ucha obřího nosorožce či pětihvězdičkový hotel přímo v jeho oku. Tak vypadá jen zlomek plánů súdánské vlády na přetvoření stávající země. Další město by pak mělo nést tvar žirafy. Ta by nesla na své hrudi golfové hřiště a čističku stok na svém ocasu. Vše však zatím zní jen jako nepředstavitelný sen.

Když ve středu vláda představila plánky a náčrty, způsobila šok v celém světě. Dvojnásobně pak i mezi místními obyvateli, kteří tvrdí, že na něco podobného není země ani v nejmenším připravena. Domnívají se, že by se v první řadě měli v oblasti okolo města Juba vybudovat základní předpoklady pro podobně ambiciózní plány. Na mysli mají silniční komunikace a rozvody elektřiny, které zatím ve velké části oblasti chybí.

Súdán mezi nejchudšími zeměmi světa

"Reakce na můj plán a ohlasy, kterých se nám dostává, jsou opravdovým životabudičem. Dobíjejí náš nápad novou vlnou energie. Dostává se nám nyní telefonátů z celého světa," uvedl jeden z asistentů ministra pro územní rozvoj Daniel Wani, který za celým projektem stojí.

Foto: Profimedia.cz

Juba architektonickým skvostem? Místní nevěří...

Projekt, který by měl stát pro Súdán nepředstavitelných 200 miliard korun, zahrnuje úplnou přestavbu deseti nejdůležitějších měst oblasti do moderních futuristických měst v dubajském stylu. To vše má ale jeden malý háček. Súdán nemá se Spojenými arabskými emiráty nic společného. Ve skutečnosti je to jedno z nejchudších měst na světě. Chodníky se v současné době nacházejí pouze ve třech městech.

Náklady? Několikanásobně překračují roční rozpočet

Súdán sužovaly po velkou část 20. století občanské války a na zemi je to více než patrné. Jižní Súdán však pravděpodobně v příštím roce docílí uznání nezávislosti na zbytku země. Oblasti tento fakt však nemusí nikterak pomoci. Odhlédneme-li od futuričnosti architektonických plánů, nákladnost projektu je nepředstavitelná.

Rozpočet celého Jižního Súdánu pro rok 2010 je méně než 40 miliard korun, přičemž 98 procent příjmů jde z ropného průmyslu. Právě ten by měl Súdánu zajistit poválečnou rekonstrukci, doufají tamější experti. Kritici se však obávají, že ropný boom súdánské vládě zatemnil oči. Ignorovat současný stav země je podle nich zcela nemožné.

Reklama

Související články

Ozbrojenci v Súdánu napadli čluny OSN

Ozbrojenci z kmenů v jižním Súdánu zaútočili na nákladní říční čluny převážející humanitární pomoc OSN. Útok si vyžádal zatím neupřesněný počet obětí a je...

Výběr článků

Načítám