Hlavní obsah

Volby v Austrálii těsné, nikdo nezíská parlamentní většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Předběžné výsledky sobotních parlamentních voleb v Austrálii naznačují, že žádná strana nezíská v parlamentu většinu 76 křesel. Podle australské televizní stanice ABC po sečtení 78 procent hlasů mají vládní labouristé premiérky Julie Gillardové 70 poslanců a konzervativci jejího vyzývatele Tonyho Abbotta 72 poslanců ve 150členném zákonodárném sboru.

Článek

O tom, kdo se ujme moci, tak rozhodnou nezávislí kandidáti, uvedl v neděli zpravodajský server BBC. Televize ABC předpokládá konečný zisk 73 mandátů pro opoziční koalici, 72 mandátů pro labouristy, jedno parlamentní místo pro Zelené a čtyři pro nezávislé kandidáty. Jde o nejtěsnější výsledek za posledních téměř 50 let.

Agentura AP konstatovala, že by mohlo trvat i více než týden, než se australští voliči dozví, kdo jim bude v příštích letech vládnout. Opoziční vůdce Abbott prohlásil, že je jasné, že labouristé ztratili většinu a tím pádem i legitimitu.

Gillardová řekla, že zůstane prozatímní vůdkyní Austrálie během oněch "nadcházejících znepokojujících dnů", kdy bude sčítání hlasů pokračovat.

Dva nezávislí uchazeči, Rob Oakeshott a Tony Windsor, podle agentury AP oznámili, že se postaví na tu stranu, která bude nejschopnější vytvořit stabilní vládu. Třetí nezávislý, Bob Katter, řekl, že podpoří tu stranu, která nabídne nejlepší podmínky pro jeho voliče. Nutno ovšem připomenout, že všichni tři zmínění politici jsou bývalými členy konzervativních stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám