Hlavní obsah

Karzáí chce odchod soukromých ochranek ještě letos

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Prezident Hámid Karzáí nařídil soukromým bezpečnostním agenturám do čtyř měsíců ukončit činnost v Afghánistánu. Předpokládá se, že ultimátum narazí na odpor NATO, které v zemi využívá služeb množství privátních ochranek.

Foto: Issei Kato, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Karzáí slíbil omezit působnost soukromých agentur vloni při svém opětovném jmenování do úřadu. K úternímu nařízení nepřipojil žádné podrobnosti.

Spojenci v Afghánistánu jsou závislí na službách soukromých společností pomáhajících chránit jak jejich konvoje, tak základny. Očekává se tedy, že Karzáího nařízení u spojenců narazí na odpor, i když minulý týden mluvčí mise ISAF Josef Blotz řekl, že je prezidentova iniciativa vítána, protože je potřeba sjednotit pravidla a postup.

Blotz doplnil, že NATO doporučilo počet soukromých ochranek omezit a povinně je registrovat tak, aby nad nimi afghánská vláda měla kontrolu. Přiznal, že je též problém se společnostmi, které jsou najímány samotnými firmami, které od spojenců získaly kontrakt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám