Hlavní obsah

Nové důkazy o korupci v prodeji gripenů, tentokrát v JAR

V kauze kolem prodeje švédských stíhaček Jas-39 Gripen do Jihoafrické republiky se objevily nové materiály ukazující na korupci. S odkazem na tajné dokumenty britské policie to tvrdí švédská rozhlasová stanice SR. Podle ní dostala "jihoafrická politická elita" od firmy Sanip, založené výrobcem gripenů, mezi lety 2003 a 2005 v úplatcích téměř 5,5 miliónu eur (137 miliónů Kč).

Článek

Jihoafrická republika si objednala 28 gripenů už v roce 1999 a první gripen do této země dorazil v roce 2006. Švédská společnost Saab, která je výrobcem gripenů, a britský zbrojařský koncern BAE Systems, jenž má ve firmě Saab podíl, založily kvůli prodeji gripenů do Jihoafrické republiky firmu Sanip.

Právě prostřednictvím Sanipu a za pomoci jihoafrického zprostředkovatele Fana Hlongwaneho prý jihoafričtí političtí činitelé dostali miliony eur v úplatcích. Údajně šlo o 19 plateb mezi lety 2003 a 2005. Podle jihoafrických médií měl Hlongwane, který studoval práva v bývalém Sovětském svazu, dobré kontakty na bývalé ministry obrany a financí Jihoafrické republiky.

Vyšetřování v ČR zastaveno a obnoveno

Vyšetřování údajné korupce kolem prodeje gripenů do Jihoafrické republiky, Česka i Maďarska bylo ve Švédsku kvůli nedostatku důkazů v minulosti zastaveno, letos od února ale podle médií opět probíhá.

Podle smlouvy z roku 2001 měla česká armáda koupit stíhačky Gripen v celkové hodnotě 60 miliard korun; smlouva ale byla později anulována. ČR si nakonec v roce 2004 gripeny na deset let pronajala za zhruba dvacet miliard korun. Do Česka gripeny doputovaly v roce 2005 a nahradily zastaralé ruské stroje MiG-21.

V ČR se policie začala podezřením z korupce zabývat už v roce 2002. V následujících letech bylo šetření zastaveno a opět obnovováno; letos v dubnu nechala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká případ došetřit.

Vesecká také využila nabídky americké strany a koncem července požádala státního zástupce ministerstva spravedlnosti ve Washingtonu o spolupráci a poskytnutí informací a materiálů v kauze gripenů.

Půlmiliardový úplatek?

Vyšetřování amerického ministerstva spravedlnosti se v minulosti zaměřovalo zejména na prodej stíhaček do Saúdské Arábie, vedle toho prý však úřad zjistil i informace o údajných úplatcích pro české a maďarské politiky. Britský zbrojařský koncern BAE Systems podle zjištění americké strany údajně zaplatil nejmenovanému prostředníkovi až 19 miliónů liber (nyní přes 570 miliónů korun) na zajištění dodávek letounů Jas-39 Gripen do České republiky a Maďarska.

Firma BAE musela v USA zaplatit pokutu 400 miliónů dolarů kvůli své údajné korupční aktivitě a v Británii 30 miliónů liber (celkem přes 8,5 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám