Hlavní obsah

Na severu Afghánistánu se našly velké zásoby ropy

Kábul

Geologové v severním Afghánistánu našli ropné pole s odhadovanou zásobou 1,8 miliardy barelů. Oznámil to dnes mluvčí ministerstva důlního průmyslu Džavád Umar. V červnu byl zveřejněn výsledek jiného geologického průzkumu, podle nějž se našla ložiska kovů v hodnotě dosahující až biliónu dolarů (21 biliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Na severu Afghánistánu se pod zemí skrývají velké zásoby ropy.

Článek

Umar řekl, že nedokáže určit tržní hodnotu ropy z nového naleziště. "Podle prvních poznatků je tam 1,8 miliardy barelů ropy a myslím, že ve skutečnosti je jí tam víc," řekl. Pole se nachází mezi provincií Balch a Šibirchanem, což je středisko sousední provincie Džauzdžán.

Možnost těžby podle odborníků téměř vylučuje vlekoucí se válečný konflikt a také chybějící těžební infrastruktura.

Umar řekl, že Kábul v příštích měsících vypíše tendry na těžbu nejen ropy, ale také dalších surovin. Stále se prý jedná o nabídce na těžbu ropy u hranice s Tádžikistánem, kde se nachází asi 1,6 miliardy barelů.

Podle USA má Afghánistán velké zásoby železa, mědi, kobaltu, zlata a lithia, které se využívá pro výrobu baterií do většiny moderních elektronických přístrojů. Ložiska jsou rozptýlená po celé zemi, včetně oblastí na jihu a východě země, kde se v současnosti vedou nejtvrdší boje.

Jako první investoři do Afghánistánu přišly čínská společnost na těžbu mědi Ťiang-Si a rovněž čínská hutní firma Metallurgical Group. Zapojily se do průzkumu dolu na měď Ajnak jižně od Kábulu. Množství suroviny, které obsahuje, má podle odhadů cenu mnoha milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám