Hlavní obsah

V Indii čeká kvůli povodním na evakuaci ještě 80 Čechů

– Dillí • Aktualizováno

V indickém Ladákhu čeká kvůli povodním na evakuaci asi 80 českých turistů. České velvyslanectví nemá kontakt se dvěma skupinami Čechů. Jedná se o osmnáct lidí. Jejich evakuace ze zasaženého regionu potrvá ještě několik dní, oznámil ve středu český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek. Z původního počtu 120 osob se již podařilo 40 evakuovat.

Článek

Jednu skupinu, o níž nemá ambasáda informace, tvoří osm turistů. Ve druhé jsou lidé z univerzity v Českých Budějovicích. Velvyslanectví se snaží navázat s nimi spojení také pomocí příbuzných.

Ambasáda má na místě zástupce, který spolupracuje s unijním týmem a chystá evakuaci Čechů do Dillí a poté do Česka. Do oblasti se ale lze dostat jen letecky, neboť povodeň zničila silnice. Dostat se na evakuační let ale trvá dny. "Přepravní (letecký) most byl tedy obnoven, což je jediný způsob, jak je odtamtud dostat," uvedl telefonicky velvyslanec.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

Zdevastovaný Léh

Počet Čechů, kteří se dostali do problémů po nečekaných záplavách v Ladákhu, neustále narůstá. Osm Čechů musela v úterý zachraňovat vojenská helikoptéra. V údolí Zanskár zůstali odříznuti od světa. [celá zpráva]

Záplavy v Ladákhu si vyžádaly zatím 165 obětí včetně pěti cizinců. Český velvyslanec s odvoláním na indické úřady uvádí, že je v oblasti stále ještě pohřešováno 400 lidí.

Nejvíce bylo postiženo město Léh. Oblast je odříznutá, protože voda zničila většinu silnic. [celá zpráva]

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

Rodina u zničeného domu v Léhu

Záplavy jsou v Ladákhu ležícím ve výšce 3500 metrů neobvyklé, jedná se o vyprahlou oblast.

V oblasti je mnoho cizinců, protože je centrem buddhismu. Pravidelně tam jezdí i čeští vyznavači buddhismu, new age, spirituality a esoteriky. Místo si ale oblíbili i lidé vyznávající horskou turistiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám