Hlavní obsah

Atentátníci zaútočili ve střeženém centru Kábulu

Novinky,
Kábul

V rezidenční čtvrti v centru Kábulu zaútočili v úterý dva atentátníci z Tálibánu, uvedly agentury AFP a AP. Jeden z nich zabil dva strážce a tři okolo procházející lidi. Strážní mu zabránili dostat se do budovy.

Foto: Omar Sohnani, Reuters

Afghánští policisté při akci v Kábulu

Článek

Exploze otřásly obytnou částí města v 3:30 místního času (13 SELČ). Jeden z atentátníků odpálil nálož u vchodu do zařízení využívaného cizinci. Zabil tři chodce a dva strážce. Podle policejního zdroje agentury Reuters se druhému útočníkovi podařilo vstoupit do budovy a i když svou nálož odpálil, nikoho dalšího už nezabil. Objekt patřil americké společnosti, ale žádní cizinci podle Reuters mezi oběťmi nejsou.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid řekl telefonicky agentuře Reuters, že hnutí vyslalo do akce čtyři sebevrahy vyzbrojené granáty, raketami a útočnými puškami. "Napadli ubytovnu a bezpečnostní společnost a boj stále pokračuje," tvrdil. Policejní a vládní zdroje ale trvají na tom, že útočníci byli jenom dva, píše ČTK.

Kábul patří k nejzabezpečenějším místům v Afghánistánu, afghánská vláda rozšířila množství kontrolních stanovišť a posílila stráže s cílem vytvořit okolo města „ocelový kruh“.

Přesto jsou v Kábulu páchány atentáty. Jeden z nejhorších se odehrál v centru města v únoru, kdy radikálové s pomocí sebevrahů a auta s výbušninou zabili 16 lidí. Polovina z nich byli cizinci. [celá zpráva]

V červnu zase zasáhly národní mírovou konferenci rakety a podle tajných služeb plánovali vzbouřenci z Tálibánu také zaútočit v době nedávné mezinárodní konferenci o bezpečnosti v Afghánistánu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám