Hlavní obsah

Peking nařídil uzavřít dva tisíce zastaralých továren

Novinky, rei
Peking

Čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií v neděli zveřejnilo seznam 2087 velkých továren, především oceláren a cementáren, které budou do konce září uzavřeny. Peking se tak snaží urychlit modernizaci svého energetického sektoru a snížit spotřebu energie, uvedl v pondělí list The International Herald Tribune.

Foto: Reuters

Peking si od uzavření zastaralých továren mimo jiné slibuje snížení spotřeby energie.

Článek

Podobná rozhodnutí vlády v uplynulých letech nezřídka narazila na nesouhlas provinčních a místních úřadů, pod jejichž jurisdikci stárnoucí továrny spadají. Důvodem byla snaha zamezit nárůstu nezaměstnanosti. Továrny z 50. a 60. let poskytují tisícům lidí nejen práci, ale občas i bydlení či sportoviště a další.

Tentokrát se chce Peking proti obstrukcím pojistit. Ministerstvo uvedlo, že vybrané továrny nedostanou obchodní licenci, bankovní půjčku nebo exportní kredit a v krajním případě budou odstaveny od dodávek elektřiny.

Čínská vláda si od kroku slibuje modernizaci továren a celého energetického sektoru, snížení spotřeby energie a posílení čínské konkurenceschopnosti za hranicemi.

Rozhodnutí následuje devět dní poté, co vládní úřad pro národní rozvoj a reformy oznámil, že 22 čínských provincií přestalo poskytovat velkým průmyslovým podnikům elektřinu za diskontní ceny.

Současný pětiletý plán čínské vlády pro letošek oproti roku 2005 počítá s 20procentním snížením spotřeby energie pro každou výrobní jednotku.

Reklama

Výběr článků

Načítám