Hlavní obsah

KLDR vypálila stovku dělových salv do Žlutého moře

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Napětí mezi komunistickou Severní Koreou a jejím jižním sousedem v pondělí dále vzrostlo. Sever vypálil více než stovku dělových salv do Žlutého moře, omývajícího východ země. Podle agentura AP to uvedla Jižní Korea. V oblasti byla v neděli zadržena jihokorejská rybářská loď. V pondělí ale KLDR poté, co Soul ukončil velké vojenské cvičení, souhlasila se setkáními na úrovni plukovníků.

Foto: Lee Jae-Won, Reuters

Severokorejské pobřežní baterie, z nichž byly vypáleny rány směrem na Jižní Koreu.

Článek

Korea vypálila do oblasti Žlutého moře první dělostřelecké granáty okolo 17:30 místního času (10:30 SELČ).

Právě ve Žlutém moři, kam severokorejští dělostřelci vypálili několik ran, v neděli zadržel člun severokorejské pobřežní stráže jihokorejskou rybářskou loď se sedmi námořníky. Podle KLDR loď narušila výsostné vody KLDR v oblasti zvláštní hospodářské zóny.

Na kutru byli čtyři Jihokorejci a tři Číňané. Přítomnost Číňanů zkomplikovala vztah KLDR s jejím nejbližším spojencem, kterým je Čína. Peking o incidentu informoval pouze stroze.

Námořní hranice v oblasti je sporná. Ohýbá se směrem k pobřeží KLDR a Pchjongjang ji proto neuznává.

Ve stejné oblasti byla také letos potopena jihokorejská fregata Čchonan, na jejíž palubě přišlo o život 46 námořníků. Podle mezinárodního vyšetřování ji potopilo severokorejské torpédo. KLDR to ale popírá. [celá zpráva]

KLDR v pondělí vyjádřila souhlas s jednáními na úrovni plukovníků. Tématem by měl být právě osud fregaty.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Korejští záchranáři u vylovené zádi potopené korejské lodi Čchonan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám