Hlavní obsah

Povodně v Asii mají na svědomí téměř 2000 mrtvých

Téměř 2000 mrtvých, tisíce pohřešovaných, milióny bezdomovců, takové ztráty si již vyžádaly záplavy, které v posledních dvou týdnech zasáhly jižní Asii. Nejhorší situace panuje nadále v Pákistánu, kde při povodních zahynulo 1600 lidí a celkový počet postižených byl vyčíslen na 15 miliónů.

Článek

Živel neušetřil ani sousední Indii, kde od pátku velká voda připravila o život 132 osob. Nově jsou od sobotního večera hlášeny záplavy ze severozápadu Číny, kde je obětí 127.

V čínské provincii Kan-su, kterou v noci na neděli zasáhly sesuvy půdy a povodně způsobené sobotními večerními přívalovými dešti, se původně mluvilo rovněž až o 2000 nezvěstných, úřady ale jejich počet později snížily na 1300. S pohřešovanými se nedaří navázat spojení a existují obavy, že nedokázali uprchnout ze svých domovů před velkou vodou, která udeřila v době, kdy už většina lidí spala.

V okrese Čou-čchü, jenž registruje nejvážnější ztráty na životech i na majetku, byly přerušeny dodávky elektřiny, vody i telekomunikační sítě. Samo město Čou-čchü bylo prý z poloviny zatopeno vodou z řeky Paj-lung, která se zanesla odpadky a sutinami a vylila se z břehů. Bahnitá voda v ulicích Čou-čchü sahá do výše jednoho metru a spousta domů se tu zřítila.

Podle televize CCTV bylo 45 000 obyvatel evakuováno a zranění utrpělo přes 70 lidí. Ve zmíněné odlehlé hornaté oblasti, kterou obývají zčásti etničtí Tibeťané, pomáhají takřka 3000 vojáků a zdravotníků a obhlédnout situaci tam v neděli přijel i premiér Wen Ťia-pao.

Nové oběti záplav zaznamenal v neděli i Pákistán a Indie. V indické části Kašmíru, kterou v pátek překvapil náhlý liják, je 132 mrtvých a 400 pohřešovaných. Tisíce záchranářů bojují s hornatým terénem oblasti ve snaze dostat se k vesnicím, odkud jsou nezvěstní hlášeni.

Na 500 obyvatel zasaženého území kolem města Léh ve vysokohorském, špatně přístupném, ale turisticky atraktivním regionu Ladákh, utrpělo zranění a jsou ošetřováni v místní vojenské nemocnici a v provizorně zřízených zdravotnických zařízeních. Silné srážky Ladákh překvapily, protože jde o převážně vyprahlé území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám