Hlavní obsah

Pod vodou už je i centrální Pákistán, záplavy postihly čtyři milióny lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Záplavy v Pákistánu, které si vyžádaly přes 1500 obětí, se ve čtvrtek rozšířily do centrální části země do provincie Pandžáb a na jih do provincie Sindh. Podle OSN jsou nejhoršími povodněmi v zemi za 80 let postiženy čtyři milióny lidí.

Foto: Reuters

Pandžáb pod vodou

Článek

Povodně, způsobené nezvykle silnými monzunovými dešti, které neustávají, zasáhly už nejlidnatější provincii Pandžáb. Postiženo je sedm okresů, vodou z řeky Indus bylo zasaženo 1343 vesnic, v nichž živel zničil 25 000 domů. Šestnáct obyvatel provincie zahynulo. V některých oblastech je voda tak vysoko, že jsou nad hladinou jen vršky stromů.

"Voda v různých oblastech stoupá a my očekáváme v dalších 24 hodinách další déšť," řekl hlavní pandžábský meteorolog k neradostným výhledům země.

Z pěti nízko položených regionů Sindhu bylo již evakuováno na 350 000 lidí. Sindhské úřady tvrdí, že jsou na situaci dobře připraveny. "V pohotovosti je 1000 dělníků a 400 příslušníků armády a námořnictva se čluny a vrtulníky," řekl agentuře Reuters Inamulláh Haredžo, vysoký vládní činitel ve městě Sukkur. Zároveň si ale postěžoval, že se lidé navzdory výzvám k evakuaci zdráhají své domovy opouštět.

Foto: Reuters

Zaplavený Muzzafar Ghar v Panžábu

Pod palbou kritiky se ocitl prezident Ásif Alí Zardárí, který v době povodňové krize odcestoval do Evropy k oficiálním jednáním s francouzskými a britskými představiteli. Armáda přitom zachránila na sto tisíc lidí odříznutých vodou. Chybí ale pomoc a šíří se epidemie včetně úplavice a cholery. [celá zpráva]

Nejméně 20 lidí zahynulo při čtvrtečním pádu autobusu do rozvodněné řeky v Kašmíru ve východním Pákistánu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady. Dalších asi 20 cestujících se pohřešuje a podle úřadů nejsou velké naděje, že nehodu přežili.

Reklama

Výběr článků

Načítám