Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník na severu Afghánistánu zabil sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kunduz

Nejméně sedm osob připravil o život sebevražedný atentátník, který ve čtvrtek zaútočil s autem plným výbušnin na severu Afghánistánu u Kundúzu na konvoj afghánských vládních sil a jednotek Severoatlantické aliance. Zabil jen Afghánce, žádný voják NATO nepadl, ale několik je jich zraněno, uvedla agentura AP.

Článek

"Atentátník byl v autě a zasáhl konvoj. Zahynulo šest policistů a jeden milicionář," citovala agentura Reuters policejního důstojníka Abdula Rahmana. Zraněno bylo dalších šest policistů a pět civilistů, uvedla AP. Mluvčí aliančních sil major Michael Johnson uvedl, že navíc byli zraněni vojáci NATO, ale neuvedl jejich počet a ani to, jak vážná zranění jsou. Agentura Reuters uvádí jednoho zraněného vojáka NATO.

K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán. Agentuře AP se ozval jeho mluvčí Zabiulláh Mudžahíd.

Dříve klidný Kundúz se už loni stal další frontou, kde se bojuje. Kromě Tálibánu tam operují i další vzbouřenecké skupiny, které se v posledním roce aktivizovaly.

Navzdory zvýšené snaze Západu o stabilizaci v Afghánistánu je situace nejhorší od roku 2001, kdy byl za pomoci Američanů svržen režim Tálibánu. Pro zahraniční jednotky nasazené v Afghánistánu byla letošní červnová bilance podle Reuters vůbec nejhorší za celou devítiletou válku: zahynulo přes 100 jejich vojáků. [celá zpráva]

V červenci zase padlo nejvíc Američanů. [celá zpráva]

V úterý byl v jinak klidném Bamijánu zabit první novozélandský voják.

Reklama

Výběr článků

Načítám