Hlavní obsah

USA se poprvé zúčastní pamětního aktu v Hirošimě

Novinky, rei
Tokio

Spojené státy se poprvé zúčastní pamětního aktu v den výročí shození atomové bomby na Hirošimu. V pátek se očekává přítomnost amerického velvyslance Johna Roose. Lidé, kteří útok přežili, krok většinou vítají, ale někteří mají smíšené pocity, uvedla ve středu agentura AP.

Článek

„Tu návštěvu vítáme, ale bez omluvy je to pro nás stále těžké,“ řekl generální tajemník japonské konfederace lidí trpících následky bombových útoků Terumi Tanaka. Ten přežil útok USA na Nagasaki 9. srpna 1945, kdy mu bylo 13 let. „Chceme, aby se USA omluvily a zbavily se svých jaderných zbraní,“ doplnil.

Památník míru v Hirošimě dosud nenavštívila žádná úřadující hlava státu disponujícího jadernou zbraní. Bývalý prezident USA Jimmy Carter tak učinil po skončení mandátu, současný prezident Barack Obama se dal loni slyšet, že by to rád stihnul do konce svého mandátu.

Kromě amerického delegáta se v pátek výročního ceremoniálu zúčastní i zástupci Francie a Velké Británie, které mají jaderný arzenál, a generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Bomba svržená na Hirošimu 6. srpna 1945 zabila na 140 000 lidí. Útok na Nagasaki byl podniknut o tři dny později a vyžádal si asi 80 000 obětí. O šest dní později císař Hirohito oznámil bezpodmínečnou kapitulaci Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám