Hlavní obsah

Čínské vojenské letectvo pořádá pětidenní cvičení

Peking

Čínské vojenské letectvo v úterý zahajuje velké pětidenní cvičení, do kterého se zapojí i stíhačky, špionážní letouny a bojové vrtulníky. Informovaly o tom oficiální čínské sdělovací prostředky. Zvýšená aktivita čínské armády panuje v době, kdy USA a Jižní Korea dokončily společné čtyřdenní námořní manévry, které ostře kritizoval i Peking.

Foto: Profimedia.cz

Do cvičení se zapojí i stíhačky, špionážní letouny a bojové vrtulníky.

Článek

Čínská média v uplynulých týdnech přinesla zprávy o několika vojenských cvičeních včetně manévrů vojenského námořnictva. Podobné vojenské akce bývaly obvykle zahalené tajemstvím, ale čínská armáda před časem oznámila, že se do budoucna pokusí o větší otevřenost.

Mezi Čínou a USA se zvýšilo napětí kvůli společnému americko-jihokorejskému cvičení, které se konalo koncem července a účastnilo se ho kolem dvou desítek plavidel, dvou stovek letadel a 8000 vojáků. [celá zpráva]

Oleje do diplomatického ohně přilily i americké poznámky ohledně citlivého územního sporu v Jihočínském moři.

Čínské vojenské cvičení, do kterého se zapojí více než 12 000 vojáků, se bude konat v provincii Che-nan ve střední části země a východočínské pobřežní provincii Šan-tung. Část cvičení nazvaného "Předvoj 2010" se uskuteční v noci, upřesnila oficiální tisková agentura Nová Čína.

Reklama

Výběr článků

Načítám