Hlavní obsah

Piráti unesli panamskou loď, pomoc přišla pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálští piráti unesli v pondělí nákladní loď MV Suez o výtlaku 17 300 tun, která plula pod panamskou vlajkou. Při útoku na loď přepravující cement použili střelné zbraně. Na lodi bylo 23 námořníků z Indie, Pákistánu, Srí Lanky a Egypta, uvedla AFP.

Foto: Profimedia.cz

Piráti se chystají k útoku.

Článek

Loď MV Suez se plavila v Adenském zálivu, v koridoru doporučeném námořními úřady, přesto se v pondělí ráno stala terčem útoku pirátů. Mise EU NAVFOR o útoku informovala s tím, že piráti použili ruční zbraně a za pár minut si prostříleli cestu na palubu.

Na pomoc napadené lodi byl vyslán vrtulník, ale přiletěl pozdě. Dorazil ve chvíli, kdy „piráti už převzali velení nad lodí“. Pokusy spojit se s lodí se nezdařily.

Loňský rok byl přes snahu mezinárodního společenství zabránit útokům pro piráty nejúspěšnější. Podnikli přes dvě stě útoků, z nichž bylo 68 úspěšných. Výkupné jim přineslo odhadem 50 miliónů dolarů (téměř miliardu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám