Hlavní obsah

Nejhorší záplavy v Pákistánu mají 1500 obětí, hrozí cholera

– Péšavár • Aktualizováno

Na nejméně 1500 stoupl přes víkend počet obětí záplav v Pákistánu, které jsou nejhorší za 80 let, uvedla v pondělí agentura AFP. Z některých oblastí jsou už hlášeny případy úplavice a cholery, doplnila stanice BBC. Průjmovými onemocněními trpí na 100 000 dětí.

Článek

Monzunovými dešti byly zasaženy rozsáhlé oblasti Pákistánu, které zůstávají odříznuté. Chybí v nich potraviny i pitná voda. Hlavní silnice z jihu na sever musela být krátce po svém otevření opět uzavřena. S mnoha místy není spojení.

Nejvyšší počet mrtvých evidují v údolí Svát, zasažena je především provincie Chajbar Pachtunchva, kde záplavy a sesuvy půdy postihly 1,5 miliónu lidí. Desítky vesnic byly doslova smeteny z povrchu zemského.

"Dostáváme informace o ztrátách na životech a majetku způsobených povodněmi na celém území provincie," uvedl pro AFP Mian Iftikar Hussain, který má na starosti koordinaci záchranných prací. Podle něj se záchranné týmy nyní snaží spojit s 27 000 lidmi, které voda odřízla. Je mezi nimi i 1500 turistů v údolí Svát.

Šíří se úplavice a cholera

Právě on varoval před nebezpečím nemocí: "Už nám potvrdili zprávy o propuknutí cholery ve Svátu".

"Odhadujeme, že kolem 100 000 osob, převážně dětí, bylo nakaženo nemocemi zažívacího systému či cholerou," prohlásil ministr zdravotnictví nejhůře poznamenané provincie Chajbar Pachtunchvá Saíd Záhir Alí Šáh.

Zoufalou humanitární situaci popsal Šariar Chán Bangaš, který v Péšaváru rozděluje pomoc v organizaci World Vision: "Lidé nám říkají - nepotřebujeme teď jídlo, ale pitnou vodu. Všechny studny poskytující vodu, jsou zanesené bahnem a tyto studny nelze používat. Mezi dětmi je už úplavice a cholera. To je hlavní nebezpečí, i když jídla se taky nedostává".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám