Hlavní obsah

Povodně ohrožují tři čtvrtiny Číny, zničily 680 000 domů

– Peking

Současné katastrofální záplavy ohrožují tři čtvrtiny země, uvedly ve středu čínské úřady. Voda v největší přehradě světa Tři soutěsky vystoupala do výše 158 metrů. Maximální kapacita díla je přitom 175 metrů. Povodně podle poslední bilance připravily o život 832 lidí. Obětí ale bude více, neboť přes 400 dalších lidí je pohřešováno.

Článek

Největší úhrn dešťových srážek za poslední desetiletí způsobily rozsáhlé škody zejména ve střední a jižní Číně. Někde ovšem napršelo nejvíce za posledních sto let.

Škody dosáhly v přepočtu zhruba 424 miliard korun, zničeno bylo okolo 680 000 domů a obydlí. Podle odborníků ve středu přehradou Tři soutěsky protékalo 56 000 metrů krychlových vody za sekundu. Úřady varovaly, aby se lidé při dolním toku řeky Jang-c’-ťiang připravili na nové stoupání hladiny po odpuštění vody z přehrady.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v provincii Chu-pej suší po povodni svůj majetek

Lijáky ale netrápí jen jih a střed Číny. Na severovýchodě zůstalo ve středu v důsledku pokračujících hustých lijáků bez elektřiny na 30 000 lidí. Záplavy v této části země také smetly do jedné z velkých řek přes 1000 barelů s výbušnými chemikáliemi, což si vynutilo přerušení dodávek pitné vody.

Sudy s chemikáliemi ohrožovaly odpoledne řeku Sung-chua ve městě Ťi-lin ve stejnojmenné provincii. "Záchranáři se snaží barely vylovit a místní úřady životního prostředí bedlivě kontrolují kvalitu vody v řece," napsala agentura Nová Čína s odvoláním na místní představitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám