Hlavní obsah

Zveřejnění tajných dokumentů z Afghánistánu ohrožuje informátory a konfidenty

– Washington
Novinky,

Zveřejnění více než devadesáti tisíc tajných amerických zpráv z Afghánistánu ohrožuje stovky amerických informátoru, uvedl ve středu list The Times. Mnozí informátoři jsou totiž v tajných zprávách přímo jmenováni a uvedena jsou i místa, z nichž pocházejí. Konfidentům tak může hrozit i smrt, uvádí rozhlasová stanice CBS.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Tálibán může zahájit odvetné útoky na informátory.

Článek

Tajné zprávy zveřejnil server WikiLeaks. Jeho zakladatel Juilan Assange tvrdí, že takovéto údaje byly ze zpráv vymazány, ale v mnoha případech tomu tak není. V jednom dokumentu je zaznamenán rozhovor důstojníků o možném odpadlíkovi od Tálibánu. Radikál je jmenován společně se svým otcem. Uvedeno je i jméno vesnice, z níž pochází.

„Únik jistě ohrozil na životě mnoho Afghánců,“ uvedl podle CBS pro list The Times úředník z afghánského ministerstva zahraničí a rovnou dodal: „Američané jsou morálně i právně odpovědní za všechny škody, které může únik způsobit jednotlivcům, zejména těm, kdož jsou jmenování. Povede to k omezení přístupu Američanů a mezinárodních sil k necenzurovanému pohledu na Afgánce.“

Jeden z bývalých zpravodajců už zmínil, že po zveřejnění dokumentů Tálibán může zahájit odvetné mstivé útoky na zrádce.

Americký prezident Barack Obama už v úterý varoval, že lidem, kteří pracují v Afghánistánu a Pákistánu pro USA, hrozí odhalení jejich identity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám