Hlavní obsah

Rusové mysleli, že jim unesli vrtulník, ten jen nouzově přistál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí v úterý informovalo, že povstalci v súdánském Dárfúru zadrželi v pondělí vrtulník ruské firmy UTair se čtyřmi Rusy a pěti Súdánci na palubě. OSN ale posléze oznámila, že stroj pouze nouzově přistál kvůli špatnému počasí.

Foto: Reuters

Ruský vrtulník mise UNAMID v Dárfúru

Článek

„Podle osobních svědectví nejsou žádní mrtví a stroj není poškozen. Přes zastupitelství Ruska v Chartúmu se provádějí mimořádná opatření s cílem objasnit situaci a zajistit osvobození únosci zadržovaných ruských občanů přes súdánské úřady,“ stojí ve sdělení ministerstva zahraničí.

"Posádka letounu bez úhony přestála noc nedaleko vrtulníku a je naprosto v pořádku," řekl později mluvčí sil OSN.

Společnost UTair ze sibiřského Chanty-Mansijska pracuje v Súdánu na základě smlouvy s OSN. Vrtulník se využívá pro společnou misi mírových sil OSN a Africké unie.

Rasový a náboženský konflikt v Dárfúru si vyžádal od roku 2003 asi 300 000 obětí, i když Súdán jich přiznává jen deset tisíc. Asi dva milióny lidí byly vyhnány ze svých domovů.

Jde o střet černošského animistického obyvatelstva a arabských muslimů.

Reklama

Výběr článků

Načítám