Hlavní obsah

USA a Kanada vymezí v Arktidě hranici kontinentálního šelfu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy a Kanada vyšlou v srpnu do arktických pobřežních vod společnou expedici, která by měla vymezit hranice kontinentálního šelfu. Chtějí tak posílit své nároky na přírodní bohatství, které se podle vědců zřejmě ukrývá na dně Severního ledového oceánu, napsala v úterý agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jedna kanadská a jedna americká loď vyplují do Arktidy 7. srpna. Cílem jejich čtyřtýdenní mise bude "shromažďovat vědecká data související s rozsahem kontinentálního šelfu a dna oceánu", citovala AFP americké ministerstvo zahraničí.

Vymezení hranice kontinentálního šelfu je klíčové pro ekonomické nároky jednotlivých zemí v Severním ledovém oceánu. Mezinárodní právo umožňuje státům hospodářsky využívat kontinentální šelf do vzdálenosti 320 kilometrů od jejich pobřeží.

Arktida skrývá až čtvrtinu dosud neobjevených světových zásob ropy a plynu. Ty jsou sice nyní nedostupné, ale podle expertů je otázkou času, kdy se zásluhou globálního oteplování situace změní. Nároky na přírodní bohatství vznášejí kromě USA a Kanady i Rusko, Dánsko a Norsko.

Moskva už letos přislíbila, že na vymezení hranic svého kontinentálního šelfu vynaloží 1,5 miliardy rublů (960 miliónů korun). Představitelé ruské armády také varovali, že země je připravena obhájit své nároky na arktické přírodní bohatství i silou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám