Hlavní obsah

Jak to, že zrovna tebe zvolili, ptá se nechápavě manželka japonského premiéra

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Vydají-li manželky politiků memoáry, obyčejně se o svých mužích zmiňují jako o osobnostech, které svůj post zastávají po zásluze a oprávněně. Opak ale platí v případě knihy ženy japonského premiéra Naota Kana. S vizitkou, jakou mu vystavila, asi příliš voličských hlasů navíc nezíská.

Foto: Profimedia.cz

Japonský premiér Naoto Kan s manželkou Nobuko

Článek

Výmluvný je již titul publikace Nobuko Kanové, který zní: „Co se proboha změní v Japonsku teď, když jsi premiérem?“. Kanová, s níž ministerský předseda vstoupil do manželského svazku před 40 lety, v knize přímo tvrdí, že se její muž na vedení druhé největší ekonomiky světa nehodí.

Kanová možná není jedinou manželkou politika, která se v duchu sama sebe ptá, jak je to možné, že právě tento muž po jejím boku, se dostal ve veřejném životě až na vrchol, je ale rozhodně jediná, která nahlas odpovídá. Svým ostrým jazykem už byla ostatně známa dříve a sám Kan tvrdí, že mají s manželkou mimořádně rovnoprávný vztah.

„Říkám si: Je to v pořádku, že tento muž je premiérem? Protože já ho dobře znám,“ uvádí Kanová a pokračuje výčtem mužových nedostatků a neúspěchů, přičemž kritizuje i jeho první proslov po jmenování, v němž v parlamentu nastínil svou vizi politického směřování Japonska.

K osobě premiéra dále například doplňuje, že vůbec neumí vařit a nemá žádný smysl pro vhodné oblečení. V politice se podle ní pro něj lépe hodí pozice druhého či třetího ranku, kde může využít své schopnosti organizátora a podporovatele.

Kniha vydaná tento týden se okamžitě v Japonsku stala trhákem. Premiér v souvislosti s publikací označil svou manželku za domácí opozici a dodal, že má „příliš velký strach tu knihu číst“. Skutečnost, že vyšla až po volbách do horní komory parlamentu z minulého měsíce, v němž jeho strana utrpěla drtivou porážku, mu zřejmě nebude dostatečnou úlevou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám