Hlavní obsah

Nadnárodní firma ilegálně do Afriky vyvezla toxický odpad

– Amsterdam

Soud v Nizozemsku v pátek uznal vinnou britsko-nizozemskou firmu Trafigura z ilegálního vývozu toxického odpadu z amsterdamského přístavu. Ten před čtyřmi roky skončil nechráněn v Pobřeží slonoviny. Uvedla to BBC. Společnost má zaplatit pokutu milión eur (přes 25 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Muž z Abidžanu před značkou varující před nebezpečným odpadem

Článek

Nelegálně vyložený jedovatý odpad způsobil zdravotní potíže tisícům místních obyvatel, z nichž podle OSN nejméně 15 zemřelo.

Trafigura se údajně pokoušela zajistit nizozemskou společnost, která by se o odpad postarala, když ale dohoda zkrachovala, našla firmu v Pobřeží slonoviny, která se odpadu svévolně zbavila.

Trafigura tvrdila, že za to, kde odpad skončil, nemůže. Čelila ale třem obviněním, a to z ilegálního vývozu toxického odpadu z Evropské unie do Afriky, ale i z toho, že odpad předala prostřednické firmě, aniž by informovala o nebezpečné povaze materiálu, a z falšování dokumentů.

Mezinárodní společnost už v roce 2007 vládě Pobřeží slonoviny vyplatila odškodné 160 miliónů dolarů (dnes asi 3,1 miliardy korun). Dalších 50 miliónů dolarů (zhruba 985 miliónů korun) vydala na mimosoudní vyrovnání s jednotlivými postiženými z okolí hlavního města Pobřeží slonoviny Abidžanu.

U soudu v Amsterdamu Trafiguře hrozila pokuta 2,1 miliónu eur, tedy až 52,8 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám