Hlavní obsah

Vojáci mírové mise střílejí somálské civilisty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Mírové síly Africké unie v Somálsku ostřelují rezidenční čtvrti v hlavním městě Mogadišu. Ve středu to uvedla agentura AP, která měla možnost nahlédnout do interních zpráv unie.

Článek

Podle agentury byla hodnocení vypracována několik měsíců před dvojitým pumovým útokem v Ugandě, při němž minulý týden zemřelo 76 lidí. [celá zpráva]

K útoku se přihlásily somálské milice al-Šabáb, které uvedly, že se mstily za zabíjení somálských civilistů vojáky Africké unie. Byl to vůbec první útok al-Šabábu v zahraničí. Uganda je jednou ze zemí, která přispěla vojáky do mise AU, která čítá více než 5 000 příslušníků.

Zprávy vydané mezi dubnem a červnem varují, že nezačnou-li  unijní jednotky rozlišovat mezi civilisty a povstalci a budou pokračovat v ostřelování civilistů, mírová mise ztratí mezi Somálci podporu.

Somálsko sužují téměř dvacet let násilnosti. Země nemá stabilní vládu. Povstalci z al-Šabáb napojení na al-Káidu kontrolují velkou část Mogadiša a většinu oblastí na jihu a ve středu země. Roky bojů mezi jednotlivými frakcemi, hladomory a choroby si v Somálsku vyžádaly stovky tisíc obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám