Hlavní obsah

Další obří ropná skvrna ohrožuje pobřeží Číny

Novinky, rei
Peking

Pobřeží na severovýchodě Číny ohrožuje největší zaznamenaný únik ropy v zemi. Podle agentury Nová Čína se do středy vzniklá skvrna více než zdvojnásobila a pokrývá plochu 430 kilometrů čtverečních. Úřady na pobřeží uzavřely pláže a varovaly před ohrožením mořského života a kvality vody.

Článek

Skvrna se začala šířit před pěti dny po výbuchu ropovodu v rušném přístavu Dalian na severovýchodě země. Dostat pod kontrolu požár po něm trvalo přes 15 hodin. Na čištění ropné skvrny byly nasazeny stovky plavidel. Při záchranných pracích zemřela nejméně jedna osoba, a to 25letý hasič, který se utopil, když ho z paluby smetla velká vlna.

Úřady začaly uzavírat pláže, kam ropa dorazila, uvedla ve středu Nová Čína. Množství uniklé ropy není přesně známo, čínská televize dříve odhadla, že je to 1500 tun, tedy asi 400 000 galonů, čili 1 500 000 litrů. Oproti 94 až 184 miliónům galonů, které podle odhadů unikly v uplynulých týdnech do Mexického zálivu, je to tedy zlomek.

Foto: China Daily, Reuters

Záchranáři se snaží zadržet šíření ropné skvrny.

Ačkoliv skvrna u čínského pobřeží roste, podle úřadů už do Žlutého moře žádná ropa neuniká.

Dalian je druhým největším čínským přístavem exportujícím surovou ropu. Příčina výbuchu na ropovodu v pátek v noci stále není známa.

Foto: Greenpeace, Reuters

Znečištěné čínské pobřeží

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám