Hlavní obsah

V Afghánistánu padli další vojáci NATO, sebevrah zabíjel v Kábulu

– Kábul
Novinky,

Během víkendu padlo v Afghánistánu šest vojáků NATO, z toho čtyři britští. V neděli zaútočil v Kábulu na vojenskou kolonu sebevražedný atentátník, exploze zabila čtyři civilisty. Radikální hnutí Tálibán osvobodilo z věznice jedenáct svých příslušníků.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Sandály jedné z obětí atentátu v Kábulu

Článek

Během víkendu stoupl počet britských obětí v Afghánistánu na 322, uvedla televize SkyNews. Všichni zahynuli od pátku do soboty na jihu země v provincii Hílmand. Tři zabily nastražené nálože, příslušník letectva zemřel při autonehodě v pátek..

Exploze min zabily také dva americké vojáky, jeden z nich padl na východě země.

V posledních měsících se konflikt s Tálibánem vyostřil. Červen si vyžádal zatím nejvíc obětí během jednoho měsíce - 103, krvavá žeň pokračuje však i v červenci, už padlo 54 příslušníků mezinárodních sil ISAF.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský policista označuje důkazy z atentátu

Sebevražedný atentát v Kábulu

V neděli zaútočil v centru Kábulu na konvoj NATO sebevražedný atentátník . Podle agentury AFP jel na bicyklu a podle policie citované agenturou Reuters zabil čtyři civilisty, DPA uvádí jednu oběť útoku spáchaného dva dny před velkou bezpečnostní konferencí ve městě, na kterou vrcholí přípravy. Zúčastní se jí ministři zahraničí mnoha zemí včetně Hillary Clintonové a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Zřejmě přijede také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Tálibové utekl z vězení ve Faráhu

Bezpečnostní situace v zemi je zoufalá, na dobytých územích se nedaří udržet pořádek a často proto padnou opět do rukou vzbouřenců. Bezpečno není ani na územích ovládaných vládou. Tálibánu se v noci na neděli podařilo osvobodit z věznice v provincii Faráh na západě Afghánistánu 11 trestanců, uvedla ČTK.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Krvavá skvrna na místě sebevražedného atentátu v Kábulu

Vězňům se nějak podařilo dostat do věznice výbušninu," řekl jeden z afghánských generálů. "Byla to silná exploze,“ dodal zástupce guvernéra a potvrdil, že noční exploze zničila bránu do vězeňského areálu. Podle něj se dalo na útěk 23 lidí a strážci po nich začali střílet. Jednoho uprchlíka zabili a jedenáct dalších chytili. Podle armády byl při akci jeden ze strážců těžce zraněn a později zemřel.

Věznice je pro 86 lidí, ale je v ní 350 osob, přičemž teroristé jsou společně s běžnými kriminálníky

Výběr článků

Načítám