Hlavní obsah

Až 16 mrtvých při útoku povstalců v Pákistánu

Islámábád

Šestnáct lidí zahynulo při sobotním útoku povstalců na kolonu civilních vozidel v severozápadním Pákistánu. Oznámila to agentura AP s odvoláním na místní úřady. Agentura Reuters v souvislosti se stejným incidentem informuje o pěti mrtvých a dalších zraněných osobách.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Článek

Incident se odehrál v oblasti považované za útočiště radikálního islámského hnutí Taliban a stoupenců teroristické organizace Al-Káida.

Ozbrojenci zaútočili na konvoj, který pod ochranou bezpečnostních sil mířil z Paračinaru, správního centra oblasti Kurram, do Péšávaru, hlavního střediska na severozápadě země. Kurram je v posledních třech letech podle AP často místem podobných útoků, loupeží či únosů spojených s požadavkem výkupného.

Pákistánská armáda se v neklidných pohraničních oblastech sousedících s Afghánistánem snaží likvidovat základny povstalců. Přestože některé vojenské operace, zahrnující mimo jiné i Kurram, již byly oficiálně ukončeny, povstalci o sobě stále dávají vědět.

Západ naléhá na Islámábád, aby nepolevoval ve snaze vypořádat se s povstaleckým hnutím. Spojené státy a Severoatlantická aliance si nepřejí, aby pákistánské pohraničí sloužilo jako útočiště pro ozbrojence ze sousedního Afghánistánu, kde proti nim stojí americké a alianční jednotky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám