Hlavní obsah

Číňané desetiletí umírali kvůli vzácně se vyskytující houbě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Drobná houba, o níž toho vědci moc nevědí, je příčinou čtyř set náhlých úmrtí v Číně za posledních třicet let. Podle serveru China Daily to zjistili vědci z centra pro kontrolu chorob a prevenci v Pekingu.

Foto: Profimedia.cz

Jün-nanský syndrom náhlého úmrtí postihoval vesničany téměř výlučně během sezóny dešťů. Ilustrační foto

Článek

Po třicet let téměř výlučně během sezóny dešťů umírali v provincii Jün-nan vesničané na infarkt. Jev nazývaný jün-nanský syndrom náhlého úmrtí se navíc vyskytoval pouze v nadmořské výšce od 1800 do 2400 metrů.

„Slyšeli jsme ohromující příběhy o tom, jak lidé náhle zemřeli uprostřed rozhovoru,“ uvedla kardiolog Čang Šu a dodal, že dvě třetiny obětí před smrtí trápilo bušení srdce, únava, nevolnost a závrať.

Výzkumníci nyní zjistili, že to bylo kvůli houbě druhu trogia, která obsahuje tři toxické aminokyseliny. Vyšetřování podle nich brzdily jazykové bariéry a odlehlost vesnic, kde se jev náhlého úmrtí vyskytoval. Přítomnosti malých bílých hub v obydlích postižených lidí si všimli předloni.

Podle amerického epidemiologa Roberta Fontainea, který se výzkumu zúčastnil, je houba mimořádně smrtelná. Fontaine se domnívá, že by toxiny v ní mohly v těle silně působit společně s vysokými koncentracemi těžkých kovů v místních vodních zdrojích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám