Hlavní obsah

Lékaři v Severní Koreji provádějí amputace bez anestezie. Nejsou peníze

Severokorejské zdravotnictví je v tak hrozném stavu, že tamní lékaři někdy provádějí amputace bez anestezie, v nemocnicích pracují při svíčkách, k dispozici nemají základní léky, topení ani elektřinu a často používají špinavé podkožní jehly. Upozorňuje na to ve své zveřejněné zprávě mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI).

Foto: Reuters

V zemi Kim Čong-ila musí lidé podplácet lékaře cigaretami alkoholem, aby byli vůbec ošetřeni.

Článek

Státní systém zdravotní péče v KLDR upadá již dlouhá léta s tím, jak se zhoršují potíže v jejím hospodářství. Podle AI mnozí ze zhruba 24 miliónů severokorejských obyvatel také trpí nemocemi spojenými s chronickou podvýživou, jako je tuberkulóza či chudokrevnost.

"Severokorejci strádají nemožností využívat právo na adekvátní zdravotní péči, z velké části vinou neschopnosti nebo kontraproduktivnosti vládní politiky," vysvětluje AI, která provedla rozhovory s více než čtyřmi desítkami Severokorejců, jimž se podařilo z KLDR utéci, především do Jižní Koreje a využila informace od organizací a zdravotnických profesionálů, kteří pracovali se Severokorejci. Sami výzkumníci AI přímý přístup do Severní Koreje, jedné z nejuzavřenějších zemí na světě, neměli.

Pracuje se při svíčkách

Zdravotnická zařízení v KLDR upadají, sužují je časté výpadky proudu i dodávek tepla kvůli nedostatku elektrické energie - lékaři jsou pak nuceni pracovat buď jen za denního světla nebo při svíčkách.

"Pokud mají pacienti štěstí, pak při operacích dostanou anestezii, ne vždy však dostatečnou, aby byla bolest zcela potlačena. Bez základních léčiv zdravotnická zařízení v Severní Koreji prostě nemohou poskytovat takové služby, jako jsou chirurgické zákroky, aniž by ohrozila životy svých pacientů," uvádí se v dokumentu.

Severokorejský uprchlík z provincie Hamgjong řekl, že lékaři mu amputovali levou nohu pod lýtkem, aniž mu dali anestezii. Kotník 24letému muži totiž rozdrtil vlak, když spadl z jednoho z vagonů. "Pět asistentů mi drželo ruce a nohy, aby mi bránili v pohybu. Bolelo to tak hrozně, že jsem řval a nakonec i bolestí omdlel. Probral jsem se o týden později v nemocniční posteli," svěřil se Hwang.

Lékaři také podle AI často pracují bez platu a mají málo nebo vůbec žádné léky, které by poskytli pacientům.

Lekařům se platí cigaretami a alkoholem

KLDR tvrdí, že poskytuje bezplatnou zdravotní péči všem svým občanům. AI ale poukázala na to, že mnozí z dotázaných či jejich příbuzných platili lékařům cigaretami, alkoholem i penězi, aby se jim péče dostalo.

"Lidé v Severní Koreji se neobtěžují chodit do nemocnice, když nemají peníze, jelikož všichni vědí, že musíte zaplatit za službu i ošetření," vysvětluje 20letá uprchlice Ri z provincie Hamgjong. "Pokud nemáte peníze, zemřete."

Mnozí z dotázaných také uvedli, že museli jít i dvě hodiny pěšky, aby se dostali kvůli operaci do nemocnice, připomněla autorka zprávy a výzkumnice AI Norma Kang Muicová. V nemocnicích nejsou sterilizovány použité jehly, ložní prádlo se pravidelně nepere.

Severokorejci jsou téměř otupělí vůči svému zdravotnímu systému, neboť "stav se stále zhoršuje nebo zůstává na stejné úrovni, ovšem té nízké. Takže když se něco stane, nereagují dost rychle a myslí si 'na to mám nárok'," dodala.

Podle AI Severní Korea musí spolupracovat s dárci pomoci a zajistit transparentnost v rozdělování potravinové pomoci, a zaručit, aby byl lékařský personál adekvátně a pravidelně placen, aby mohl dobře plnit své povinnosti.

AI rovněž doporučuje, aby země jako Jižní Korea, Čína, Spojené státy, Japonsko a Rusko zajistily, že humanitární pomoc v KLDR bude založena na potřebách a nestane se předmětem politického handrkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám