Hlavní obsah

Osm vojáků USA padlo na jihu Afghánistánu

Kandahár
Aktualizováno

Osm amerických vojáků padlo při útocích radikálů ve středu v Afghánistánu. Nejtvrdší atak byl podniknut na policejní ústředí v Kandaháru, kde zemřeli tři koaliční vojáci, afghánský policista a pět civilistů. Informovala o tom agentura AP. K útoku se přihlásil Tálibán. Tvrdí, že zabil 13 vojáků NATO a devět afghánských.

Foto: Ismail Sameem , Reuters

Britští vojáci hlídkují u Kandaháru.

Článek

Sebevražedný atentátník při útoku odpálil bombu v automobilu ve vjezdu do policejního areálu. Poté další útočníci spustili palbu z automatických zbraní a granátometů.

Policistům a koaličním vojákům se podařilo zabránit povstalcům proniknout do areálu, ale tři vojáci a jeden policista padli. Zahynulo i pět civilních zaměstnanců štábu.

Čtyři američtí vojáci přišli o život při výbuchu pozemní miny nastražené na silnici rovněž na jihu země. Další Američan pak podlehl zraněním, která utrpěl při jiné dnešní přestřelce.

Útok přišel jen den poté, co afghánský voják zabil tři vojáky NATO v sousední provincii Hílmand. Jednoho důstojníka zastřelil ve spánku, dalšího důstojníka a vojáka zabil pomocí raketového granátometu. [celá zpráva]

Provincie Kandahár je kolébkou extremistického hnutí Tálibán. V poslední době povstalci zesílili útoky proti vládním silám. Severoatlantická aliance společně s afghánskými jednotkami v provincii posiluje pozice a vede proti povstalcům rozsáhlou ofenzivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám