Hlavní obsah

Armáda KLDR se potýká s dezertéry. Jsou hladoví, tak utíkají

Novinky, rei
Pchjongjang

V severokorejské armádě se zvyšuje počet zběhů, kteří utíkají přes hranice do Číny. Podle britského deníku The Daily Telegraph je příčinou především potravinová krize v zemi, která zasáhla už i vojáky, opory stalinského režimu Kim Čong-ila.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Severokorejský pohraničník

Článek

Britský list uvedl, že už i dosud dobře živenou armádu zasáhl důsledek špatných úrod a katastrofální revalvace měny z loňského listopadu na už tak zbídačenou ekonomiku.

Zběhové uvedli, že maso a ryby jsou v armádě luxusem a vojáci jsou nuceni přežívat na nudlích a kukuřici, informoval z čínského města Šen-jang reportér japonského listu Asahi Šimbun.

Čínští vojáci jen za květen na hranici s KLDR zadrželi pět severokorejských vojáků, kteří z armády utekli. The Daily Telegraph upozornil, že donedávna končili severokorejští vojáci ve vazbě v Číně jen vzácně. Dezertéři jsou vraceni zpět, kde je čeká poprava.

Dříve se též stávalo, že severokorejští vojáci vpadli do příhraničních čínských vesnic a ty vyplenili, nicméně se zase stáhli zpět.

Dezertéři měli vypovědět, že armádní velení a přední představitelé vládnoucí strany si schraňují provize. Podle britského deníku by to mohlo naznačovat na blížící se konfrontaci v armádě.

Reklama

Výběr článků

Načítám